Şınav hareketinin algılanan zorluk derecesi ile mekanik salınımın karşılaştırılması
Comparison of the perceived difficulty level of push-up movement with mechanical swing
- Tez No: 622018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET RAMAZANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Şınav, Fonksiyonel Egzersiz Kayışı, Salınım, Algılanan Zorluk Derecesi (AZD), Push-ups, Functional Exercise Strap, Oscillation, Perceived Difficulty Degree (AZD)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Araştırmanın amacı; Geleneksel şınav ve fonksiyonel egzersiz kayışı ile uygulanan şınav sırasında sedanter ve sporcu gönüllülerde algılanan zorluk derecesinin mekanik salınımlarla karşılaştırılarak incelenmesidir. Araştırmaya 38 sporcu 33 sedanter (ortalama yaş: 20,36 ± 2,12 yıl; boy 1,65± 0,05cm; vücut ağırlığı: 56,332±6,30kg) olmak üzere toplam 71 gönüllü katıldı. Uygulama işlemi için özel olarak hazırlanan Geleneksel şınav için sabit zeminde ve tavana monte edilen Fonksiyonel egzersiz kayışı ile şınav hareketi yapılmıştır. Fonksiyonel egzersiz kayışı'nın tutamaçları yerden yüksekliğiyle sabit zemindeki özel düzeneğin tutamaçları yerden yüksekliği aynı olacak şekilde dizayn edilmiştir. Her iki şınavda dirsekler ekstansiyon ve fleksiyon pozisyonunda 30sn. bekletilmiş, uygulama sonrası pozisyonla ilgili algılanan zorluk derecesi (AZD) ölçeğinde değerlendirme yapılmıştır. Salınım; sporcuların sırtta sağ ve sol kürek kemikleri üzerine, el bileği eklemlerine ve bel bölgesine toplam 5 adet ivmeölçer (Xsens) katılımcıların üzerine takılarak ölçülmüştür. Bulgular; Algılanan zorluk düzeyleri açısından her iki şınav türü karşılaştırıldığında; katılımcılar Fonksiyonel egzersiz kayışı ile yapılan şınav hareketinde fleksiyon pozisyonunda en yüksek zorluğu hissederken Geleneksel şınav' ın ekstansiyon pozisyonun da en az zorluğu hissetmişlerdir. Sonuç olarak, En düşük AZD Geleneksel şınav'ın ekstansiyon pozisyonunda gözlemlenmiştir. Buna karşılık en yüksek değer ise Fonksiyonel egzersiz kayışında fleksiyon pozisyonunda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research; It is the examination of the degree of difficulty perceived in the sedentary and athletes volunteers by comparing with mechanical oscillations during the push-ups performed with traditional push-ups and functional exercise straps. A total of 71 volunteers, 38 athletes, 33 sedentary (mean age: 20.36 + 2.12 years; height 1.65 + 0.05cm; body weight: 56.332 + 6.30kg) participated in the study. For the traditional push-ups prepared specially for the application, push-ups were performed with the functional exercise strap mounted on the fixed floor and the ceiling. The handles of the functional exercise strap are designed so that the handles of the special device on the ground are the same with the ground height. In both push-ups, the elbows are in the extension and flexion position for 30 seconds. After the application, the perceived difficulty level (AZD) related to the position was evaluated. Oscillation; A total of 5 accelerometers (Xsens) were measured on the participants on the right and left shoulder blades, wrist joints and waist region in the back. Findings, When comparing both types of push-ups in terms of perceived difficulty levels; Participants felt the highest difficulty in the flexion position in the push-up movement with the functional exercise strap, while they felt the least difficulty in the extension position of the Traditional push-up. Consequently, the lowest was observed in the extension position of AZD Traditional push-ups.In contrast, the highest value was found in the flexion position in the Functional exercise straps.