Kamu yönetiminde reform: Ak Parti dönemi: 2002 – 2015 arası reformları
Reform in public administration Ak Party period: Between 2002 - 2015 reforms
  1. Tez No: 622055
  2. Yazar: SEDA ASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANTÜRK CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reform, İdari Reform, Yönetim, Kamu Yönetimi, Reform, Administrative Reform, Administration, Public Administration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yönetim pratiği bakımından uzun bir tarihe ve önemli bir birikime sahip olan Türkiye‟de“idarenin ıslahına ve idari reforma”dair önemli çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmalar ilk olarak“devletin nasıl kurtarılacağı”düşüncesi etrafında, askeri ve mali konularda devlet adamlarına öğütler ve aksaklıkların düzeltilmesinde tutulacak yollar biçiminde ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminin ıslahat fermanlarından günümüze, devleti ve toplumu reforma tabi tutmak isteyen pek çok çalışmanın olduğu görülmektedir. Modernleşme hareketleri ile birlikte yasal-ussal bürokrasiye geçiş arayışları hız kazanırken imparatorluğun son dönemine damgasını vuran reform fikri, Cumhuriyetle birlikte de devam etmiştir. Bu çalışmanın amacı, 2002-2015 yılları arasında Ak Partinin kamu yönetimi reformları kapsamında gerçekleştirilen yasal düzenlemelerin genel gerekçelerinin, Yeni Kamu Yönetimi anlayışının temel ilkeleri bakımından içerik analizi yapılarak incelenmesidir. İçerik analizi sonuçlarına göre, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı ile genel çerçevesi çizilen reformların Yeni Kamu Yönetiminin temel ilkeleri ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Management in Turkey, which has a long history and significant savings in terms of practical“administration reform and administrative reform,”There is significant work on. These studies first emerged around the idea of cak how to save the state , to advise statesmen on military and financial matters, and to keep them in the way of correcting problems. From the reform edicts of the Ottoman period to the present, there are many studies seeking to reform the state and society. While the search for transition to the legal-rational bureaucracy gained momentum along with the movements of modernization, the idea of reform, which left its mark on the last period of the Empire, continued with the Republic. The purpose of this study is to analyze the general justifications of the legal regulations in the scope of public administration reforms of the AK Party between 2002 and 2015, by analyzing the content of the new principles of New Public Management in terms of basic principles. According to the results of the content analysis, the general framework of the Public Administration Draft Law was reformed and the reforms were in line with the basic principles of the New Public Administration.