Borsa yapılarındaki değişimin borsa performansları üzerindeki etkisi
The effect of change on stock exchanges structures to stockexchanges performances
- Tez No: 622057
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Borsa, Demutualization, Performans, Değişim, Stock Exchange, Demutualization, Performance, Change
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Türkiye'de borsa yapısındaki değişim her ne kadar çok uzun bir geçmişe dayanmasa da global çevrede değişen piyasa ve borsa yapıları koşullarına ayak uydurmuş ve yapısal değişikliği başarıyla gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de hali hazırda faaliyette bulunan tek bir borsa bulunmaktadır. Bu borsa, Borsa İstanbul'dur. Gerek global pazarın yapısından, gerek teknolojik ve elektronik gelişmelerden kaynaklanan büyük bir rekabet kaçınılmaz olmuştur. Bu büyük rekabette ise“demutualizasyon”kavramı ön plana çıkmıştır.Dünyada faaliyet gösteren borsaların performanslarının karşılaştırılması ve değerlendirilmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda birçok borsa performansı göstergesi karşılaştırılmış ve T-testi sektöre uyarlanarak yapısal değişim sonucunda meydana gelen performans farklılıkları ölçülmeye ve borsa yapısındaki değişimin borsa öz sermaye ve varlık karlılık oranları üzerindeki etkisi ortaya konulmaya, dünya borsalarının karşılaştırılmalı olarak analizi yapılmaya çalışılmıştır. Bu analiz için dünya genelinde, içlerinde Borsa İstanbul'un da bulunduğu, borsalar değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmadaki istatistiksel veriler T-testine (paired sample) tabi tutulmuştur.Elde edilen sonuçlar Stata programında ve Microsoft Office Excel'de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Even tough the structural transformation of stock exhange in Turkey doesn't have a long history, it has kept up with the conditions of the changing markets and exhanges in the global environment, and succesfully realized its transformation.At present, there is only one stock exchange body functioning in Turkey, which is Borsa İstanbul. The competition arising both from the nature of the global market and the technologic and electronic developments, has been inevitable. As a result of this huge competitive medium, the“demutualization”concept came into prominence. The aim of this study is to compare and evaluate the performances of different exchanges in the world. For this purpose, performance indicators of many exchanges were examined; and it was endeavored to measure the performance diversities as the result of structural changes, to set forth that the structural changes in stock exchanges increase shareholders' equity and asset profitability ratios by carrying out the T-test for the sector, and to implement an comparative analysis of world exchanges.For this analysis, 34 stock exchanges all over the world, including Borsa İstanbul were assessed. The statistical datas in the research were put to the T-test. The results were evaluated on the Stata Software and the Microsoft Office Excel Programme.