Alienation and fetishism in William Golding's Lord of the Flies: A Marxist analysis
William Golding'in 'Sineklerin Tanrısı' romanında yabancılaşma ve fetişizm: Marksist analiz
- Tez No: 622068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANSI SEV ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fetişizm, Yabancılaşma, Marksist Analiz, Fetishism, alienation, Marxist Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tezde, William Golding'in Lord of the Flies eseri Marksist kuramdaki“fetişizm”ve“yabancılaşma”kavramlarına referansta bulunularak analiz edilmiştir. Marksist kuram, kapitalist sistemdeki meta üretiminin toplumdaki ekonomik, sosyal ve politik ilişkilerde hüküm süren yabancılaşma ve fetişizmin temeli olduğunu ileri sürmüştür. Marksist kurama göre incelenen bu tez Golding'in Lord of the Flies eserinin temsili kapitalist toplumu yansıttığını ileri sürmüştür. Kapitalist toplumun altyapısındaki ekonomik ilişkileri şekillendiren özel mülkiyet, Golding'in romanında avlanma yeteneği ile temsil edilmiştir. Romanda avlanma aktivitesi yabancılaşmanın çıkış noktasıdır. Avlanma beraberinde getirdiği baskı, şiddet, zorbalıkla roman karakterlerini kendi benliklerine, diğer insanlara ve doğaya yabancılaştırmıştır. Aynı zamanda, gerçeklik algısına da yabancılaşan bu karakterler, yanlış bilincin ürünü olan, toplumun üst yapısındaki ilişkileri şekillendiren fetişler yaratmışlardır. Ayrıca, endüstriyelleşen kapitalist toplumda, yabancılaşmış bireylerin maruz kaldığı yalnızlık, çaresizlik, umutsuzluk, köksüzlük, parçalanma, benlik yitimi, insanlıktan uzaklaşma gibi durumlar olay örgüsü ve temsili roman karakterlerinin kendileriyle, birbirleriyle ve doğa ile kurdukları ilişkilerde yansıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyse William Golding's“Lord of the Flies”with reference to the concepts of alienation and fetishism in Marxist theory. Marxism asserts that commodity production in the capitalist system is the base of the alienation and fetishism that prevail in the economic, social, and political relations. This thesis claims that Lord of the Flies allegorically reflects the capitalist society. Private property, which shapes the base of the capitalist society, is represented by the act of hunting in the novel. Hunting is considered to be the origin of alienation in Lord of the Flies. The act of hunting, along with the oppression, violence and tyranny that it produces, alienates the characters to their sense of identity, the other individuals and nature. The characters, alienated from reality, generate fetishes which are the products of false consciousness and which shape the relations in the superstructure of the society. Moreover, in the novel the concepts such as loneliness, despair, hopelessness, rootlessness, disintegration, depersonalisation, and dehumanisation, to which alienated individuals are exposed in the industrialized capitalist society, are depicted through the plot, characters, and the characters' relations with each other, with themselves, and with nature.