Yenilikçilik kültürü ve yenilikçilik potansiyeli arasındaki ilişkide değişime direncin moderatör etkisi: Çok kültürlü Türk firmalarında bir uygulama
The moderator effect of resistance to change on relationship between innovation culture and innovation potential: An implementation in Turkish companies in the context of multiculturalism
- Tez No: 622069
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilikçilik, yenilikçilik kültürü, yenilikçilik potansiyeli, inovasyon, çok kültürlülük, değişime direnç, Innovation, innovation culture, innovative potential, multiculturalism, resistance to change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yenilikçilik organizasyonların küresel dünya üzerinde ayakta kalmalarını sağlayan büyük etkenlerden birisi haline gelmiştir. Giderek daha hızlı değişen koşullar, müşteri istekleri ve gereksinimler gibi olgular, birçok işletmeye adaptasyon konusunda zorluklar çıkartmakta, bazılarını ise içinden çıkılamayacak boyutlara itmektedir. Bu çalışmada küreselleşen dünyaya adapte olmak, pazarda bir yer edinmek veya daha büyük atılımlar yapmak isteyen çok kültürlü firmaların Türk çalışanları üzerinde, yapılan yatırımlarla ortaya çıkan değişim sonucu oluşan yenilikçilik kültürünün değişime direncin düzenleyici etkisiyle yenilikçilik potansiyeline olan etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada öncelikle literatür taraması yapılarak teorik temel oluşturulmuş sonrasında nicel araştırma yöntemiyle desteklenmiştir. Farklı sektörlerde bulunan çok kültürlü firmalardan 234 çalışan, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bu araştırmada SPSS 20 ve PROCESS 3.2 programları kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, yenilikçilik kültürü yenilikçilik potansiyelini olumlu yönde etkilemektedir. Bununla birlikte, değişime direnç faktörünün bu etkiyi zayıflattığı bulgulara göre ortaya konmuştur. Değişime direnç faktörü arttıkça, bu ilişkiler olumsuz yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Innovation has become one of the biggest factors for organizations to survive in the globalized world. Matter of facts like ever more rapidly changing conditions, customer requests and requirements; raise difficulties regarding adaptation to many enterprises, even push some of them to circumstances that cannot be pulled through. In this study, effect of innovation culture that occurs as a result of change which arises with investments that have been done by multicultural Turkish companies, who desire to adapt globalizing world and to gain a place in market or to spurt further, on innovation potential, with the regulatory effect of resistance to change, was investigated. In this study, first theoretical base was constituted with the literature review, then this base was supported with quantitative research. From different sectors 234 employees, of the companies that are in strategic alliances, constituted the sample of this research. In this research SPSS 20 and PROCESS 3.2 programs were used. According to the results of the analysis, innovation culture, affects innovative potential positively. In addition, according to findings it was revealed that resistance to change factor weakens this effect. When resistance to change factor increases these relationships are affected inversely.