İşletmelerde iç denetimin personel politikalarına etkisi
The effect of internal audit on personnel policies in enterprises
- Tez No: 622090
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Denetim Süreçleri, Personel Politikaları, Internal Audit, Audit Processes, Personnel Policies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İç denetim, organizasyon içinde oluşturulan ve diğer tüm kontrollerin etkinliğini ölçüp değerlendiren bir kontrol aracıdır ve işletme faaliyetlerinin başarısında etkili bir rol oynar. Türkiye' de özellikle 5018 sayılı kanunun da etkisiyle iç denetim kurumlardaki değişikliklere ve gelişimlere katkı sağlamaktadır. Önceleri özel sektörde dış denetime bağlı olarak ortaya çıkan iç denetim daha sonra bağımsız olarak da kabul görmüştür. Ayrıca özel sektördeki başarısı fark edildikten sonra kamuya da uyarlanarak uygulamaya geçilmiştir. İç denetimde geleneksel teftiş mantığından uzaklaşılarak, örgüte değer katma, güvence sağlama, standartlara uygunluk gibi kurallar benimsenmiştir. Bu çalışmada iç denetimin işletme personel politikalarına katkısı ve etkisi ele alınmıştır. Bu amaçla bir mağazalar zincirinin iki ayrı şubesindeki faaliyetler incelenmiş, sonuç olarak denetim faaliyetleri neticesindeki değişiklikler ile personel politikalarına etkileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
İnternal audit is a control system which measures and evaluates the effectiveness of the operation and plays an effective role in the success of the entity's managment. In Turkey, especially with the effect of Law No. 5018, it contributes to changes and developments in internal audit institutions. The internal auditing was initially related to external audit in the private sector, later on it was adopted independently. In addition, in the private sector inner control had achieved success, it has been adapted to the public sector. Internal audit inspections has adopte the rules which moving away from traditional logic, add value to the organization, provides assurance and compliance with standards. In this study, the impact of inner control discussed on operational personnel policies and its effects. For this purpose, the activities in two separate branches of a chain of stores were examined.The results, change the net- work of audit activities and personnel policy effects were determined.