Hemşirelerin kardiyopulmoner resüsitasyon bilgi düzeyleri ve kaygı durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the nurses knowledge and anxiety levels about cardiopulmonary resuscitation
- Tez No: 622141
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Resüsitasyon, Hemşire, Kaygı, Bilgi düzeyi, Resucitation, Nurse, Anxiety, Knowledge level
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş ve amaç: Kardiyopulmoner arrest (CPA) dünyanın birçok ülkesinde önde gelen ölüm nedenlerindendir. CPA vakalarında hastanın kurtulmasında, acil ve uygun kardiyopulmner resüsitasyon (CPR) yapılması önemlidir. Bu sebeple özellikle acil ve yoğun bakım servislerinde görev yapan hemşireleri büyük sorumluluklar beklemektedir. Yeni yaklaşım ve tedavileri bilmenin yanı sıra, CPR esnasında endişeyi kontrol edebilmek büyük önem taşır. Çalışmamız hemşirelerin kardiyopulmoner resüsitasyonda hem bilgi düzeyini hem de bilgi düzeylerinin kaygı duruma etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmanın evren ve örneklemini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi acil servis, yoğun bakım ve servislerinin her birinden 30 kişi olmak üzere 90 hemşire oluşturmuştur. Veriler, hemşirelere yönelik“Sosyodemografik Anket Formu”, ''Penn State Endişe Ölçeği'' ve ''Kardiyopulmoner Resüsitasyon Bilgi Soruları'' uygulanarak elde edilmiştir. Verilerin istatistiği IBM SPSS Statistics 19, SPSS inc.an IBM Co., Somers, NY ile yapıldı. Nicel değişkenler arasındaki ilişki için pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %67,77'si kadın, % 53,3'ünün evli olduğu belirlenmiştir. Kadınların yaş ortalaması 29,78 iken, erkeklerin yaş ortalaması 62,68dir. Toplam CPR puanı ile cinsiyet, yaş ve medeni durum karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Toplam penn ile cinsiyet karşılaştırıldığında kadınların erkeklerden daha fazla endişeli olduğu anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Araştırmaya katılan acil hemşirelerinin toplam CPR puanı ile diğer hemşirelerin toplam CPR puanı arasında anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçları değerlendirildiğinde; acilde çalışan hemşirelerin CPR sorularına verdiği doğru yanıt ortalamalarının yüksek olduğu, toplam penn değerinin ise düşük olduğu saptanmıştır. Sonuçlar doğrultusunda simülasyon merkezi kurulması ve CPR kurslarının farklı metotlarla birlikte (interaktif eğitim, eğitici filmler, referans kitaplar gibi) uygulanması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Cardiopulmonary arrest (CPA) is one of the leading causes of death in many countries of the world. In CPA cases, it is essential to perform emergency and appropriate cardiopulmonary resuscitation (CPR) in the patient's recovery. For this reason, especially nurses working in emergency and intensive care units expect significant responsibilities. In addition to knowing new approaches and treatments, it is crucial to be able to control anxiety during CPR. Our study was carried out descriptively in order to evaluate the impact of both knowledge levels about CPR and CPR knowledge levels on anxiety in cardiopulmonary resuscitation. Material and Methods: The universe and sample of the study consisted of 90 nurses, 30 nurses from each of the emergency department, intensive care unit, and other services of Tokat Gaziosmanpasa University Research and Application Hospital. The data were obtained by applying the“Sociodemographic Questionnaire Form for Nurses,”“Penn State Anxiety Scale,”and“Cardiopulmonary Resuscitation Information Questions.”Data statistics were performed using IBM SPSS Statistics 19, SPSS Inc. An IBM Co., Somers, NY. Pearson correlation coefficient was used for the relationship between quantitative variables. Results: It was determined that 67.77% of the participants were female, and 53.3% were married. The average age of females was 29.78 years, and the average age of males was 62.68 years. When the total CPR scores were compared with gender, age, and marital status, no significant difference was found between the groups. When total Penn State Anxiety scores and genders were compared, it was found that females were more anxious than males. A significant difference was found between the total CPR scores of the emergency nurses and the other nurses commissioned in different departments. Conclusion: Due to our results; It was determined that the average of the correct answers given by the nurses commissioned in the emergency department to the CPR questions was higher, and the total Penn State Anxiety scores were lower than nurses laboring in other departments. In line with the results, a simulation center should be established, and CPR courses should be implemented with different methods (such as interactive training, educational films, reference books).