Sıçanlarda intralipid emülsiyon tedavisinintoluen intoksikasyonu üzerine olan etkilerininaraştırılması
- Tez No: 622179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK, DR. MEHMET KOÇAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: IV lipid emülsiyonu, toksikoloji, toluen, IV lipid emulsion, toxicology, toluene
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın primer amacı; antidotu olmayan toluenin hayvanlardaki toksik etkilerini araştırmak ve bu etkileri intralipid emülsiyon tedavisi ile geri çevrilebilirliğini incelemektir. YÖNTEM: Çalışma için 300-350 g ağırlığında 28 adet Spraque-Dawley cinsi erişkin sıçan rastgele 4 gruba ayrıldı. Birinci gruba 18,6 ml/kg normal salin intrvenöz (IV) verilip kontrol grubu olarak belirlendi. İkinci gruba 18,6 ml/kg intralipid emülsiyon IV, üçüncü gruba LD50 dozu 7.4 g/kg olarak belirlenen toluen gastrik lavaj yolu ile verildi, dördüncü gruba LD50 dozu 7.4 g/kg olarak belirlenen toluen gastrik lavaj yolu ile verildikten sonra 18,6 ml/ kg intralipid emülsiyon IV verildi. 3 saat sonunda sıçanlar dekapite edildikten sonra kan ve doku örnekleri alınıp saklanarak incelendi. BULGULAR: 180 dakikalık deney süresi içerisinde 5 hayvan ölürken diğer 23 hayvan ise yaşıyordu. Ölen hayvanların 3'ü Toluen, diğer 2'si ise Toluen + Lipid grubunda idi. BUN değerleri ortancaları karşılaştırıldığında Kontrol ile Lipid grubu arasında (p=0,013) ve Kontrol ile Toluen + Lipid grubu arasında (p=0,022) istatiksel olarak anlamlı yükseklik saptandı. Kreatinin değerleri ortancaları karşılaştırıldığında, Kontrol grubu ile kıyaslandığında Lipid grubunda (p=0,028), Toluen grubunda (p=0,020) ve Toluen + Lipid grubunda (p=0,009) istatiksel olarak anlamlı yükseklik bulunmuştur. Kreatinin değerlerinin ortancaları açısından Toluen + Lipid grubu, Lipid grubundan istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,009) fakat Toluen grubu ile kıyaslandığında ise anlamlı bir fark bulunmamıştır. Troponin değerleri ortancaları karşılaştırıldığında ise Toluen ve Toluen + Lipid grubundaki hayvanların değerleri Kontrol ve Lipid grubundaki hayvanların değerlerine kıyasla istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Karaciğer ve kalp dokularının histopatolojik skorlamalarında istatiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmadı fakat böbrek dokusunda yapılan histopatolojik skorlama sonucunda toluen grubundaki hasarın kontrol ve lipid gruplarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu, toluen+lipid grubunda bu hasarın istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşüş gösterdiği görüldü. SONUÇ: Toluen kullanımına bağlı böbrekte toksik etkiler görülebilir ve bu histopatolojik bulguların intralipid emülsiyon tedavisi ile geri çevrilebilir olduğu çalışmamız sonucunda gösterilmiştir. Konuyla alakalı daha fazla denekle, farklı dozlarla ve zamanlamalarla yapılması gereken çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: The primary aim of our study is to investigate the toxic effects of toluene, which has no known antidote, in animal model and to investigate the reversibility of these effects by intralipid emulsion treatment. METHODS: For the study, 28 Spraque-Dawley adult rats weighing 300-350 g were randomly divided into 4 groups. 18.6 ml/kg normal saline was given to the first group intravenously (IV) and was determined as the control group. The second group received 18.6 ml/kg intralipid emulsion IV and the third group received toluene by LD50 dose of 7.4 g/kg by gastric lavage. The fourth group was given toluene by LD50 dose of 7.4 g/kg by gastric lavage and after 18.6 ml/kg intralipid emulsion IV was administered. After 3 hours, rats were decapitated and blood and tissue samples were taken and stored. RESULTS: During the 180-minute experiment period, 5 animals died and 23 others survived. Three of the dead animals were in toluene group and the other two were in Toluene + Lipid group. When the median BUN values were compared, a statistically significant increase was found between Control and Lipid group (p=0.013) and Control and Toluene + Lipid group (p=0.022). When the median creatinine values were compared, statistically significant increase was found in Lipid group (p=0.028), Toluene group (p=0.020) and Toluene + Lipid group (p=0.009) when compared with the control group. The median values of creatinine were significantly higher in the Toluene + Lipid group than in the Lipid group (p=0.009), but there was no significant difference when compared with the Toluene group. When the troponin values of the median were compared, the values of the animals in the Toluene and Toluene + Lipid group were found to be statistically significantly higher than those of the Control and Lipid group. Histopathological scores of liver and heart tissues were not statistically significant, but as a result of histopathological scoring of kidney tissue, the damage in the toluene group was significantly higher compared to the control and lipid groups, and this damage was significantly decreased in the toluene + lipid group. CONCLUSION: Toluene-induced renal toxicity can be seen and these histopathological findings are reversible with intralipid emulsion treatment. Further studies are needed with more subjects, different doses and timings.