Varfarin kullanımına bağlı gelişen pt ve aptt yüksekliğinin akut tedavisinde intravenöz lipid emülsiyon tedavisinin, protrombin kompleks konsantresi ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 487284
  2. Yazar: TANJU BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Varfarin intoksikasyonu, intralipid emülsiyon, protorombin kompleks konsantresi, INR, Warfarin Toxicity, İntralipid Emulsion, Prothrombin Complex Concencrate, INR
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
AMAÇ: İntravenöz lipid emulsiyon (ILE) tedavisi, etki mekanizması net olarak açıklanamamakla birlikte lipofilik ilaçların doz aşımı durumlarında etkili olduğu gösterilmiş yeni bir tedavi seçeneğidir. Varfarin tromboz riski olan durumlarda sık tercih edilen, dar terapotik aralıklı, lipofilik bir ilaçtır. Bizim bu çalışmadaki amacımız, kronik varfarin tedavisi alan ratlarda intralipid tedavisinin PT ve aPTT değerleri üzerine etkisinin olup olmadığını; varsa antidot olarak kullanılan Protrombin Faktör Kompleksi Konsantresi (PCC) kadar etkili olup olmadığını araştırmaktır. YÖNTEM: Çalışmamız Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Laboratuvarı'ında 300-400 g ağırlığında 40 adet Spraque-Dawley cinsi erişkin sıçan ile yürütülmüştür. Deney hayvanları Sham, Saline, PCC, ILE, PCC+ILE şeklinde 5 gruba ayrılmıştır. Dört gün boyunca Sham dışındaki gruplarda bulunan sıçanlara oral besleme kateteri ile 2mg/kg varfarin verilmiştir. Beşinci gün etkin antikoagülasyon düzeyi sağlanan deneklerden Saline grubuna 1.5 mL/kg bolus+0.25 mL/kg/30 dk dozunda serum fizyolojik, PCC grubuna 50 U/kg IV dozunda PCC, ILE grubuna 1.5 mL/kg bolus + 0.25 ml/kg/30dk IV dozunda ILE, PCC+ILE grubuna 50U/kg IV dozunda PCC +1.5ml/kg bolus +0.25mL/kg/30 dk IV dozunda ILE verilmiştir. Deneklerin 0. gün, 5. gün tedavi öncesi ve 5. gün tedavi sonrası PT, aPTT ve INR değerlerini incelemek için kan örnekleri alınmış ve karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmamız 32 rat ile tamamlanmıştır. Gruplar ikişerli olarak karşılaştırılmıştır. PCC grubundaki ve PCC+ILE grubundaki sıçanlarda tedavi sonrasında PT ve aPTT değerlerinde anlamlı düzeyde düşüş saptanmış olup; sadece ILE tedavisi veya Saline alan grup ile karşılaştırıldığında aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Kronik varfarin tedavisi altındaki sıçanlarda, yüksek PT ve aPTT değerinin geri çevrilmesinde ILE tedavisinin etkisinin olmadığı, PCC ile kombine edildiğinde de anlamlı bir etki yaratmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Although the mechanism of action is not well known, Intravenous Lipid Emulsion (ILE) has been shown to be effective in the treatment of lipophilic drug intoxications. Warfarin is a lipofilic and narrow theraupeutic ranged drug that is used for thrombotic fenomenons. The primary aim of this study is to evaluate the effect of intralipid therapy on PT and aPTT in case of chronic use of warfarin in rats. The results were also compared with Protrombin Factor Comlex (PCC) which is a potent antidote. METHOD: We performed our study in Yeditepe University, Faculty of Medicine-Experimental Animals Research Center Laboratories, with 40 spraque-dawley, grown, male rats that 300-400g weight. We categorized rats into 5 groups: Sham, Saline, PCC, ILE, PCC+ILE. We had fed the rats with 2 mg/kg warfarin by oral catheter for 4 days except SHAM group. At day 5, we had injected 1.5 ml/kg bolus+0.25 ml/kg/30 min serum physiologic to Saline group, 50U/kg iv PCC to PCC group and 1.5 ml/kgbolus+0.25 ml/kg/30 min iv ILE to ILE group. Then we had recorded PT, aPTT, INR at day 0, day 5 before treatment and day 5 after treatment. RESULT: Our study was finished with 32 rats. The groups were compared as two. We observed a significant decrease of PT and aPTT in PCC and PCC+ILE groups. This difference was statistically significant when compared with ILE and Saline groups. CONCLUSION: In rats under chronic warfarin therapy, the reversal of high PT and aPTT values resulted in no effect of ILE treatment and no significant effect when combined with PCC also.