Farelerde parasetamol ile oluşturulan testis hasarında L-karnitinin etkisi
The effect of L-carnitine regarding the testicular damage induced by paracetamol in mice
- Tez No: 622189
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ALPER BAĞRIYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: parasetamol, l-karnitin, testis, fare, paracetamol, l-carnitine, testis, mice
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Parasetamol kaynaklı testis toksisitesine L-karnitinin etkisi bilinmemektedir. Çalışmanın amacı, parasetamol ile oluşturulan testis hasarında L-karnitinin koruyucu ve tedavi etkilerinin histokimyasal, immünohistokimyasal, enzim aktiviteleri ve ultrastrüktürel olarak incelemektir. Yöntem: Denekler rastgele SF1, SF2, APAP1, APAP2, Koruyucu etki ve Tedavi gruplarına ayrıldı. SF gruplarına yalnızca serum fizyolojik verildi. APAP grubuna 400mg/denek/gün olacak şekilde intra peritoneal olarak Parasetamol (SİGMA-A-7085 100 gr) verildi. Koruyucu etki ve tedavi grubuna 500 mg/denek/gün olacak şekilde intra peritoneal olarak l-karnitin (SİGMA-C-0283 5g) verildi. SF1, APAP1 ve Koruyucu etki grubundaki fareler 10. günde, SF2, APAP2, Tedavi grubundaki fareler 15.günde ketamin/ksilazin anestezisi altında sakrifiye edilerek testisleri alındı. Sol testistler enzim aktiviteleri için, sağ testisler histolojik incelemeler için kullanılmıştır. Fareler denek ve testis ağırlıkları gibi parametreler içeren sonuçlarla kayıt altına alınmıştır. Deneklerin deney başlangıcında ve sonunda ağırlıkları ölçülmüştür. Işık mikroskobik incelemeler için elde edilen kesitler, Hematoksilen-Eozin (HE), Periyodik Asit Schiff (PAS) ve Masson Trikrom ile boyandı. Kesitlerde Johnsen skoru, seminifer tübül çapı, seminifer tübül epitel yüksekliği ve bazal membran kalınlığı değerlendirildi. Apoptozu saptamak için TUNEL ve aktif kaspaz-3 boyamaları yapıldı. Testis yapısı ultrastrüktürel olarak incelendi. Enzim aktivitelerini incelemeler için testis dokusunda ise glutatyon(GSH), glutatyon peroksidaz (GPx) ve malondialdehit (MDA) düzeyleri incelendi. Bulgular: Yapılan ışık mikroskobik ve ultrastrüktürel incelemelerde SF1 ve SF2 gruplarında normal testis yapısı gözlendi. APAP1 ve APAP2 grubunda spermatogenik seri hücre diziliminde düzensizlik, germ hücre kaybı ve vakuolizasyon, seminifer tübül bazal membran kalınlığı ve çapında azalma ve intertisyel alanda bağ doku artışı gözlendi. Koruyucu etki ve Tedavi grubuplarında ise testis yapısı normale yakın morfolojide görüldü. İmmünohistokimyasal olarak TUNEL ve kaspaz-3 boyamaları yapılarak testis doku örneklerinde pozitif hücre aktivasyonuna bakıldı. SF1 ve SF2 grubuna göre APAP1 ve APAP2 grubunda apoptotik hücre sayısının anlamlı olarak arttığı belirlendi. Koruyucu etki ve Tedavi grubuyla APAP1 ve APAP2 grubu kıyaslandığında, Koruyucu etki ve Tedavi gruplarının apoptotik hücre sayısında anlamlı azalma gözlemlendi. Sonuç: Çalışmamızda APAP ile oluşturulan testis hasarında, LK'nın koruyucu ve tedavi edici etkisi gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: No study involving the effects of L-carnitine with regard to testicular damage induced by paracetamol could be found. For this reason, the effect of L-carnitine with regard to testicular damage induced by paracetamol will be examined. Method: Subjects were randomly seperated to SF1, SF2, APAP1, APAP2, Protective effect and Treatment groups. SF groups were given only saline. Paracetamol (SIGMA-A-7085 100 gr) was intraperitoneally administered to the APAP group as 400 mg/exp/day. L-carnitine (SIGMA-C-0283 5g) was administered intraperitoneally to provide 500 mg/exp/day of protective effect and treatment group. SF1, APAP1 and Protective effect group were sacrificed on day 10, SF2, APAP2, treatment group were sacrificed on day 15 days under ketamine/xylazine anesthesia, and testes were collected. Left testists were used for enzyme activities, right testes were used for histological examinations. Mice were recorded with results including parameters such as subject and testicle weights. Subjects were weighed at the beginning and end of the experiment. The sections obtained for light microscopic examinations were stained with Hematoxylen-Eosin (HE), Periodic Acid Schiff (PAS) and Masson Trichrome. In the sections, Johnsen score, seminiferous tubule diameter, seminiferous tubule epithelium height and basal membrane thickness were evaluated. TUNEL and active caspase-3 staining were performed to detect apoptosis. The testis structure was examined ultrastructurally. Glutathione (GSH), glutathione peroxidase (GPx) and malondialdehyde (MDA) levels were examined in testicular tissue for examining enzyme activities. Results: On the light microscopic and ultrastructural examinations, testis structure was observed normal in SF1 and SF2 groups. In the APAP1 and APAP2 groups, irregularity in spermatogenic serial cell arrangement, germ cell loss and vacuolization, decrease in the thickness and diameter of the seminiferous tubule basement membrane, and interstitial connective tissue were observed. In the protective effect group and the treatment group, the testis structure was observed in the normal morphology. Immunohistochemically, TUNEL and caspase-3 staining were performed to determine positive cell activation in testicular tissue specimens. We found that the number of apoptotic cells in the APAP1 and APAP2 groups increased significantly according to the SF1 and SF2 groups. When we compared the APAP1 and APAP2 groups with the protective effect and the treatment group, we observed that the protective effect and the treatment groups showed a significant decrease in the number of apoptotic cells. Conclusion: In our study, we demonstrated the protective and therapeutic effect of LK in testicular damage induced by APAP.