Türkiye'deki genç işsizliğin genelleştirilmiş sıralı logit yaklaşımı ile analizi
An analysis of youth unemployment in Turkey using generalized ordered logit approach
  1. Tez No: 622190
  2. Yazar: MUTLU AYDOS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Genç İşsizlik, Eğitim, Genelleştirilmiş Sıralı Logit, Youth Unemployment, Education, Generalized Ordered Logit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Son yıllarda, dünyada ve Türkiye'de toplam işsizler içerisinde genç nüfus oranı giderek artmaktadır. Bu durum, genç işsizlik kavramının gündeme gelmesine yol açmıştır. Gençlerin mevcut iş alanlarında yeterli düzeyde istihdam edilememesi, ekonomik büyümenin yeni istihdam alanları yaratamaması ve eğitim niteliğinin düşmesi gibi nedenler, genç işsizlik probleminin artmasına ve hatta sorunun küresel boyutlara ulaşmasına sebep olmuştur. Bireylerin en verimli, en aktif, öğrenmeye ve gelişmeye hazır, dinamik ve güçlü olduğu bir dönemde işsizlik sorunuyla karşılaşması hem birey, hem toplum, hem de ekonomi açısından önemli sorunlara yol açmaktadır. Bir ekonomide bulunan mevcut genç işgücünün üretime dâhil edilememesi ekonomi için de büyük bir israftır. Genç işsizlik, bu açıdan bakıldığında çözülmesi gereken öncelikli bir sorun haline gelmektedir. Çalışmanın amacı, eğitim seviyelerine göre genç işsizliği üzerinde etkili olan faktörleri ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda eğitim seviyelerine göre genç işsizliği genelleştirilmiş sıralı logit yöntemi ile analiz edilmiştir. Veriler, TÜİK'in uyguladığı 2014-2016 yıllarına ait hanehalkı işgücü anketinden elde edilmiştir. Bağımlı değişken; eğitimsiz, ilköğretim, lise ve üniversite mezunu olmak üzere 4 kategoriden oluşan eğitim seviyesine göre genç işsizliği değişkenidir. Bağımsız değişkenler; bölge, cinsiyet, yaş, medeni durum, doğduğu ilde yaşama gibi demografik faktörlerin yanında, işverene başvurma, yakınlarından rica, İŞKUR'a başvurma ve özel istihdama başvurma gibi iş arama kanallarından ve iş tecrübesi değişkenlerinden oluşmaktadır. Edinilen bulgulara göre, gelişmiş bölgelerde yaşayanların eğitimli genç işsiz olma olasılığı daha yüksektir. Cinsiyet faktörü ele alınırsa, kadınların erkeklere göre eğitimli genç işsiz olma olasılığı daha fazladır. Medeni durum dikkate alındığında, bekarlara göre evlilerin eğitimli genç işsiz olma olasılığının daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, iş ararken doğrudan işverene, devlet ve özel istihdam kurumlarına başvuranların, başvurmayanlara göre eğitimli işsiz olma olasılığının daha fazla olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the proportion of young population in the world and the total number of unemployed in Turkey is increasing. This has led to the concept of youth unemployment coming to an end. The fact that young people can not be adequately employed in existing jobs, the fact that economic growth can not create new employment areas and the decline of the quality of education has caused the problem of youth unemployment to increase and even reach the global dimension of the problem. Encountering the problem of unemployment in a period when individuals are most productive, most active, ready to learn and ready to develop, dynamic and strong leads to important problems both for the individual, the society and the economy. The inability of an economy to involve the young workforce is also a big contributor to the economy. Youth unemployment, in this respect, becomes a priority problem to be resolved. The aim of the study is to reveal the factors that affect young unemployment according to their education level. For this purpose young unemployment was analyzed by generalized ordered logit model according to education levels. The data were obtained from the household labor force survey for 2014-2016, which was implemented by TURKSTAT. The dependent variable; young unemployment is variable according to the education level which is composed of 4 categories, uneducated, primary, high school and university graduates. Independent variables; demographic factors such as region, gender, age, marital status, living on the shore, as well as job search channels and work experience variables such as applying for an employer, asking for relatives, applying for İŞKUR and applying for private employment. Findings indicate that those living in developed regions are more likely to be educated youth unemployed. If the gender factor is taken into consideration, women are more likely to be youth unemployed than men. When the marital status is taken into account, it is concluded that married persons are less likely to become educated youth unemployed than single women. In addition, it has been determined that those who apply directly to employers, state and private employment agencies are more likely to be educated unemployed than those who do not.