Rehberli araştırma ve sorgulamaya dayalı fen öğretiminin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An analysis of guided inquiry-based science instruction according to some variables
- Tez No: 622205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAFİYE ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Rehberli araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme, Kavramsal anlama, Sorgulayıcı öğrenme becerileri, Araştırma becerileri, Tutum, Guided inquiry-based learning, Conceptual understanding, Inquiry-based learning skills, Research skills, Attitude
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada; rehberli araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının 7. sınıf öğrencilerinin kuvvet ve hareket konusuyla ilgili kavramları anlamalarına, sorgulayıcı öğrenme becerilerine yönelik algılarına, araştırma becerilerine ve fen bilimleri dersine karşı tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesindeki bir ilin merkezinde bulunan bir devlet okulunun 7. sınıfında öğrenim gören 52 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma, 2014-2015 eğitim öğretim yılının birinci yarıyılında yürütülmüştür. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Derslerin yürütülmesi sırasında kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi, deney grubunda ise rehberli araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma pilot çalışmayla birlikte dokuz hafta sürmüştür. Verilerin toplanmasında Kuvvet ve Hareket Ünitesi Kavram Testi, Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, Araştırma Becerileri Testi ve Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri Algı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 17.0 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Yapılan analizler sırasında aynı gruba ait ön test ve son test sonuçlarını karşılaştırmak için ilişkili örneklemler için t-testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Farklı grupların ön test - ön test ve son test - son test sonuçlarını karşılaştırmak için ise ilişkisiz örneklemler için t-testi, ANCOVA ve Mann Whitney U-testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda; kuvvet ve hareket ünitesi kavram testi, araştırma becerileri testi ve sorgulayıcı öğrenme becerileri algı ölçeğinden elde edilen veriler, deney grubu öğrencileri lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir. Fen bilgisi dersine yönelik tutum ölçeğinde ise deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Sonuç olarak rehberli araştırma ve sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımının; öğrencilerin kuvvet ve hareket konusuyla ilgili kavramsal anlamalarında, araştırma becerilerinin ve sorgulayıcı öğrenme becerilerine ilişkin algılarının artmasında geleneksel öğretim yöntemine kıyasla daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of guided inquiry-based learning approach on seventh grade students' understanding of concepts about force and motion, their inquiry-based learning skills perception, research skills, and their attitudes toward science. The sample of the study comprised 52 seventh grade students of a public school situated in a city center in the Central Anatolia Region of Turkey. The study was conducted during the first semester of 2014–2015 school year. This study adopted an experimental pre-test/post-test control group design. While the control group was taught using traditional method, the experimental group was taught using guided inquiry-based learning approach. Furthermore, the study lasted nine weeks, including the pilot period. The conceptual test on force and motion unit, attitude toward science scale, research skills test, and inquiry-based learning skills perception scale are used as data collecting tools. The data were analyzed using SPSS 17.0 statistical package software. Independent-samples t-test, ANCOVA, Mann Whitney U-test for Independent Samples, dependent-samples t-test, Wilcoxon signed-rank test were used for analyzing data. According to the analysis of the obtained data, the experimental group displayed a statistically significant positive difference in the conceptual test on force and motion unit, research skills test, and inquiry-based learning skills perception scale. However, no statistically significant difference was observed between the pre-test and post-test scores of experimental and control group students with regard to the attitude toward science scale. Finally, the results revealed that the guided inquiry-based learning approach are more effective than traditional learning methods in enhancing students' understanding of concepts about force and motion as well as regarding their research skills and inquiry-based learning skills perception.