Psikolojik bir rahatsızlık olan egzersiz bağımlılığının öz yeterlilik ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between exercise dependent and self efficacy with a psychological disability
  1. Tez No: 622211
  2. Yazar: CUMHUR YILDIZÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz Bağlılığı, Egzersiz Bağımlılığı, Fiziksel Egzersiz, Öz Yeterlilik, Exercise Commitment, Exercise Dependent, Physical Exercise, SelfEfficacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı düzenli bir şekilde fitness merkezlerine giden bireylerin egzersiz bağımlılığı ile genel öz yeterlilik arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Bu çalışmada, 30 yaş üstü Eskişehir Bilecik illerindeki ve ilçelerindeki fitness merkezlerinde spor yapan toplam 476 kişiyi kapsamaktadır. Çalışma kapsamında veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anketin ilk bölümünü demografik sorular oluşturmaktadır. Egzersiz bağımlılığı ile genel öz yeterliliği tespit edebilmek için Demir, Hazar ve Cicioğlu (2018) tarafından geliştirilen 17 maddelik Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği ile Yıldırım ve İlhan (2010) tarafından geliştirilen 17 maddelik Genel Öz Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21 istatistik programında yöntem olarak anlamlı farklılıkların (p 0.05) belirlenmesi için t -testi, bağımsız örneklem, korelasyon ve ANOVA analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada 17 adet hipotez bulunmaktadır ve bulgulara göre 17 hipotezin tamamı kabul edilmiştir. ANOVA ve t-testi sonuçlarına göre egzersiz bağımlılığının cinsiyete, medeni duruma, yaşa, genel öz yeterlilik seviyesinin ise egzersiz yaşına, medeni durumuna ve gelir durumuna göre anlamlı farklılıkları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda bireylerin egzersiz bağımlılığı ile öz yeterlilik seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre egzersiz bağımlısı olan kişinin genel öz yeterlilik seviyesinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan bu çalışma bulguları literatürdeki diğer çalışmaları destekler niteliktedir. Bununla birlikte özgün daha fazla çalışma yapılarak bu alanda yapılacak çalışmaların teşvik edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to regularly examine the relationship between exercise dependence and general self-efficacy in fitness centers. In this study, a total of 476 people engaged in sports at the fitness centers in Eskişehir and Bilecik provinces and districts over 30 years of age. As a data collection tool, a three-part questionnaire was used. The first part of the survey is demographic questions. 17-item Exercise Dependence Scale developed by Demir, Hazar and Cicioğlu (2018) and the 17-item General Self-Efficacy Scale developed by Yıldırım and İlhan (2010) were used to determine general self-efficacy with exercise dependence. In order to determine the meaningful differences (p 0.05) in SPSS 21 statistical program, t-test, independent sample, correlation and ANOVA analysis methods were used. There are 17 hypotheses and 17 hypotheses were accepted. According to the results of ANOVA and t-test, it was concluded that exercise dependence has significant differences according to gender, marital status, age, general self-efficacy level, exercise age, marital status and income level. As a result of the correlation analysis, it was concluded that there was a significant correlation between exercise dependence and self-efficacy levels. According to the findings of the study, we can say that the general self-efficacy level of the person addicted to exercise is high. The findings of this study support other studies in the literature. However, further studies should be carried out in this area.