Rize'de teknopark araştırması algısı
Perception of technopark research in Rize
- Tez No: 622212
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN KIZILTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, İşletme, Economics, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, sanayi, üniversite-sanayi işbirliği, Teknopark, Teknoloji Geliştirme Bölgesi, University, industry, university-industry cooperation, Technopark, Technology Development Zone
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Teknoparklar, yeni buluşlar gerçekleştirme amacıyla bir araya gelmiş üniversite ve sanayi işletmelerinin, karşılıklı etkileşimleri sonucu kendi aralarında bilgi ve teknoloji transferlerini gerçekleştirdikleri organize araştırma merkezleridir. Bu çalışmada tarafların teknoparka bakış açıları incelenmiştir. Taraflara anket yöntemi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Elde edilen verilere göre Rize'de hem sanayi işletmeleri hem de öğretim üyeleri üniversite-sanayi işbirliğinin yeterli düzeyde olmadığı algısına sahiptirler.Bu eksikliği gidermek adına katılımcılar teknopark fikrine olumlu bakmaktadırlar. Sanayi işletmelerinin birçoğu küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşmaktadır ve aynı zamanda teknopark kavramını tanımamaktadırlar.Bu eksikliği gidermek için ise sanayi işletmeleri,bu konuda bilgilendirme toplantılarına ve eğitim seminerlerine ihtiyaç duyduklarını ifade etmişlerdir. Buna karşın diğer bir taraf olan öğretim üyeleri ise teknopark konusunda oldukça bilgili ve isteklidirler. Rize'de kurulmakta olan Teknoparkın üniversite-sanayi işbirliğini sağlama ve geliştirmede uygun bir ortam oluşturacağı, tarafların buna istekli ve hazır oldukları ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Technoparks are organized research centers in which university and industrial enterprises, which came together to carry out new inventions, exchange information and technology among themselves as a result of mutual interactions. In this study, the viewpoint of the parties to the technopark have been examined. The questionnaire method has been applied to the parties and the results have been evaluated. According to the analysis, university-industry cooperation in the Region is not sufficient. Participants have a positive view of the techno-park idea, but it has been observed that the industry in the Region is not at a sufficient technological level. Most of the industrial enterprises are small and medium-sized enterprises. Many of these enterprises are not familiar with the concept of technopark. In order to familiarize them more briefing and training are needed on the subject. Unlike the enterpeises the faculty members are very well-informed and ambitious technopark. However, the experience of university-industry cooperation has been found inadequate so for.