9-14 yaş epilepsi hastalarında major depresyon değerlendirmesi
Major depression assesment for epilepsy patients between age 9-14
- Tez No: 622222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN KÖSE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Temporal Lob Epilepsi, Depresyon, Çocukluk Çağı, Epilepsy, Temporal Lobe Epilepsy, Depression, Childhood
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Depresyon, epilepsili hastalarda genel popülasyona göre daha sık görülmektedir. Bu çalışmanın da amacı, epilepsisi olan çocuklarda ve ergenlerde depresyon birlikteliğini saptamak ve semptomların spesifik lokalizasyon ile ilişkili olup olmadığını tespit etmek amacı ile temporal lob epilepsi (TLE), ekstratemporal lob epilepsi ve jeneralize epilepsisi olan hastaları ve bu hastaların kardeşlerini depresyon yönünden karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji polikliniğinde TLE, ekstratemporal epilepsi ve jeneralize epilepsi nedeniyle takip edilen 9-14 yaş arası hastalar ve kontrol grubu olarak bu hastaların 9-14 yaş arası sağlıklı kardeşleri çalışmaya alındı. Çalışmaya 89 epilepsi hastası ve 89 kişiden oluşan kontrol grubu alındı. Toplam 178 hastaya ulaşıldığında çalışma sonlandırıldı. Katılımcılara uygulanan Çocuklar Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) ile major depresyon oranı belirlendi. Hastaların ve kontrol grubunun demografik özelliklerini değerlendirdiğimiz bireysel değerlendirme formu her katılımcı için ayrı ayrı oluşturuldu. Bu formda katılımcıların yaşı, cinsiyeti, eğitim durumu, yıl sonu karne ortalaması, anne ve baba yaşı ve eğitim durumu, ailenin aylık toplam geliri, kardeş sayısı sorgulandı. Ayrıca epilepsi tanısının alındığı yaş, epilepsinin türü, epilepsi süresi, yıl içinde geçirdiği nöbet sayısı, kullanılan ilaç isimleri ve sayısı, ilaç kullanma süresi, son nöbet zamanı ve herhangi bir zamanda psikiyatri başvurusu olup olmadığı sorgulandı. Bulgular: Depresyon epilepsi hastalığı olan çocuk ve ergenlerde, sağlıklı kontrol grubuna göre yüksek oranda görülmektedir. Özellikle TLE'li hastalar ile jeneralize epilepsi türü olan hastalar kıyaslandığında, TLE'li hastalarda artmış depresyon riski görüldü. Ekstratemporal lob epilepsili hastalarda da depresyonu olan hasta oranı jeneralize epilepsi grubundan anlamlı olarak yüksekti. Fakat, TLE'li hastalar ile ekstratemporal lob epilepsili hastalar kıyaslandığında depresyon riskinde anlamlı fark saptanmadı. Epilepsi hastalarında depresyona etki eden olası faktörler ayrı ayrı incelendiğinde yaş, cinsiyet, epilepsi süresi, nöbet sıklığı, epilepsi başlangıç yaşı, hastaların politerapi veya monoterapi alıyor olması, okul başarısı, aile geliri, anne ve babanın mesleği gibi parametrelerin depresyona etki etmediğini saptadık. Sonuç: Epilepsi hastalarında depresyon sıklığı spesifik lokalizasyon ile ilişkili bulundu. Fakat epilepsi ile depresyon arasındaki ilişkiyi iyi anlamak için bu konuda yapılacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Depression is more common for epilepsy patients compared to general population. The aim of this study is to determine the coexistence of depression and epilepsy for children and adolescents and to ascertain if the symptoms are related to a specific localization by comparing temporal lobe epilepsy (TLE), extratemporal lobe epilepsy and generalized epilepsy patients and their siblings in terms of depression. Material and Method: In Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Pediatric Neurology Outpatient Clinic, patients between age 9-14 with TLE, extratemporal lobe epilepsy and generalized epilepsy were followed up and healthy siblings of these patients between age 9-14 were included in the study as the control group. The study included 89 epilepsy patients and 89 control subjects. The study was terminated when the total number of patients reached to 178. Children's Depression Inventory (CDI) was used to determine the rate of major depression. The individual evaluation form, in which we evaluated the demographic characteristics of the patients and the control group, was created separately for each participant. In this form, the age, gender, educational status, year-end report card average, age of mother and father and their educational status, the total monthly income of the family and the number of siblings were examined. In addition, the age at which the epilepsy was diagnosed, the type of epilepsy, the duration of epilepsy, the number of seizures during the year, the names and number of drugs used, the duration of drug use, the last seizure time, and the presence of psychiatric visits at any time were questioned. Results: Depression is seen at a higher rate in children and adolescents with epilepsy compared to healthy control group. An increased risk of depression was observed in patients with TLE, especially when patients with TLE are compared to those with generalized epilepsy. The rate of patients with depression was significantly higher for patients with extratemporal lobe epilepsy, compared to the generalized epilepsy group. However, there was no significant difference in the risk of depression when TLE patients and extratemporal lobe epilepsy patients were compared. When the possible factors affecting depression in epilepsy patients were analyzed separately, we found that parameters such as age, sex, duration of epilepsy, frequency of seizures, onset age of epilepsy, whether the patients receive polytherapy or monotherapy, school success, family income, parents' occupation did not affect depression. Conclusion: The frequency of depression in epilepsy patients was associated with specific localization. However, further studies are needed to better understand the relationship between epilepsy and depression.