Gazi Hastanesi Geriatri Bölümünde enteral nutrisyonel destek başlanan hastalarda sağ kalımı etkileyen faktörler
Factors affecting survival in patients receiving enteralnutritional support in the department of Geriatric mMedicine at Gazi University Hospital
- Tez No: 622233
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA GÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Malnutrisyon, geriatrik hastalar, enteral nutrisyonel destek, mortalite, Malnutrition, geriatrics, enteral nütrisyon (EN), mortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Malnütrisyon, normal dışı gıda alımı veya artmış katabolik yıkıma bağlı olarak vücut kompozisyonunda bozulma olması ve buna ikincil fiziksel ve mental fonksiyonların gerilemesi, organ fonksiyonlarının bozulması ve immun yetersizlik gelişmesi sonucunda morbidite ve mortalitenin arttığı durum olarak tanımlanabilir. Malnutrisyon prevelansı ileri yaşlarda artmakta ve kronik hastalıklara yüksek oranda eşlik etmektedir.Bu sebeplerle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızlandırılmış yaşlanma sürecinin neden olduğu yetersiz beslenme riskini azaltmak ,yaşlılarda iyi yaşam kalitesini korumak ve mortaliteyi azaltmak için yaygın olan ve kötü klinik sonuçlara sebep olan malnütrisyonun erken dönemde saptanması ve tedavisinin planlanması çok büyük önem arz etmektedir. Malnutrisyonun önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olan enteral destek ürünleri 1970'lerden bu yana klinik uygulamada kullanılmaktadır. Çalışmanın amacı Eylül 2016–Şubat 2019 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Geriatri Bölümünde enteral beslenme desteği başlanan hastaların klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri, sosyodemografik özellikleri, hastanemiz geriatri bölümünde rutin olarak yapılan kapsamlı geriatrik değerlendirme testleri ve enteral nutrisyonel destek sürelerinin hastaların sağ kalımı üzerine olan etkisini irdelemektir. 11 Materyal Metod: Retrospektif kesitsel tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanan bu çalışmaya Eylül2016 - Şubat 2019 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Geriatri Bölümünde enteral nutrisyonel destek başlanan hastalar dahil edildi. Her hastanın enteral beslenme desteği başlandığı zamanda mevcut klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri , mevcut hastalıkları, kullandıkları ilaç sayıları, demografik özellikleri, hastanemiz geriatri bölümünde ayaktan veya yatarak takip edilen hastalara rutin olarak yapılan kapsamlı geriatrik testleri ( günlük yaşam aktiviteleri, kognitif duygudurum ve beslenme durum değerlendirme testleri) elde edildi. Hastaların beslenme desteği kullanma süreleri , yaşamını yitiren hastaların beslenme desteği başlanmasından itibaren ölüme kadar geçen süreleri, yaşayan hastaların ise survi süreleri kayıt edildi. Enteral nutrisyon desteğinin ve diğer parametrelerin hastaların sağ kalım sürelerine etkisi ve mortaliteyle ilişkisi incelendi. Bulgular: Toplam 339 hasta değerlendirmeye alındı. Hastaların 128 'i (% 37,8 ) erkek, 211 'i (% 62,2 ) kadındı. Yaş ortalamaları 80,3 ± 7,0 idi. 321 ( %94,7) hastaya ONS verilmiş, 18 (%5,3) hastaya ise PEG ile beslenme yapılmıştı. Çalışmaya dahil edilen 339 hastanın 116'sının ( %34,2) vefat ettiği, 223 'inin (%65,8) ise halen yaşamını sürdürdüğü tespit edildi. PEG ile beslenenlerde ortanca yaşam süresi 12 ay±2,9(6,2-17,7) olarak bulundu. Eşlik eden en sık görülen iki hastalık ise hipertansiyon(% 81,1 ) ve akciğer hastalıkları (%39,2) idi. Hastaların MNA-SF ortanca değeri 8,0 (1-14) idi. Minimum 1 puan,maximum 14 puan alan hasta vardı. MNA-SF değerlerinden yüksek puan alan hastaların bir kısmına da değişen yaşam şartları sebebiyle yakın zamanda malnutrisyon riski olabileceği göz önünde bulundurularak EN başlandığı görüldü. İstatistiksel analizler sonucunda, cinsiyet , yaş, beslenme desteğinin türü(ONSPEG), LDH , EGYA ve enteral beslenmenin sağ kalım üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Erkeklerin ölüm riski kadınlara göre 2.4 kat daha fazla, 12 85 yaş üzerindeki kişilerin ölüm riski 65-74 yaş arasına göre 5.5 kat daha fazla, 75- 84 yaş üzerindeki kişilerin ölüm riski 65-74 yaş arasına göre 2.96 kat daha fazla bulundu. LDH 1 U/L arttıkça ölüm riskinin 1.01 kat arttığı, EGYA puanı 1 birim azaldıkça ölüm riskinin 1.28 kat arttığı görüldü.Enteral beslenme süresinin 1 ay azalması ile 5. Ayda ölüm riski 1.215 kat ve 10. Ayda ölüm riski 1.171 kat artmaktadır. Çalışmamızda PEG ile beslenen hastaların sağ kalım süresi, ONS ile beslenenlere göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak düşük bulundu. PEG ile beslenenlerde ortanca yaşam süresi 12 ay±2,9(6,2-17,7) olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda, enteral beslenme desteği alan geriatrik hastaların sağ kalımına etki eden faktörler incelendi. PEG ile beslenen hastaların sağ kalım süresi, ONS ile beslenenlere göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak düşük tespit edildi. Tüm hastalarda ve ONS ile beslenen grupta cinsiyet, yaş, LDH, EGYA ve enteral beslenmenin sağ kalım üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Erkek cinsiyette olmak, ileri yaş, LDH yüksekliği, EGYA puanının düşük olması sağ kalım üzerine negatif yönde etkili bulundu. Enteral beslenmenin ise sağ kalım üzerine olumlu yönde etki ettiği, fakat bu etkinin zaman ilerledikçe azaldığı görüldü. Sağ kalım üzerine istatiksel olarak anlamlı çıkan verilerin sağ kalımı öngörmede prognostik faktör olarak kullanılabileceğini, fakat daha ayrıntılı ve geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Malnutrition is an under/overnutrition state or caused by increased catabolic stress due to acute or chronic diseases resulting in abnormal body composition, inadequate physical and mental functions, organ system abnormalities, immune deprivation, increased morbidity, and mortality. The prevalence of malnutrition increases in older ages and is associated with a high rate of chronic diseases. For these reasons, it is an important public health problem. Early detection and treatment of malnutrition, which is common and leading to poor clinical outcomes, is crucial to reduce the risk of malnutrition caused by accelerated aging, to maintain a good quality of life and reduce mortality in the elderly. Enteral support products, one of the methods used in the prevention and treatment of malnutrition, have been used in clinical practice since the 1970s. In this retrospective study, we aimed to investigate the effects of clinical characteristics, laboratory parameters, sociodemographic characteristics, comprehensive geriatric tests and duration of enteral nutritional support on the mortality of patients who were admitted to the Geriatric Department at Gazi University Hospital between September 2016 and February 2019 and were given nutritional support. 14 Material and Methods: This study was designed as a descriptive retrospective cross-sectional research to investigate the effect of enteral nutritional support on mortality in patients admitted to the Geriatric Department at Gazi University Hospital between September 2016 and February 2019. Clinical characteristics, laboratory parameters, concomitant diseases, number of drugs used, the demographic characteristics of each patient at the time of initiation of enteral nutrition support, as well as comprehensive geriatric tests (daily living activities, cognitive, mood, and nutritional status evaluation tests) performed routinely in outpatient or inpatient areobtained from medical records. The duration of the use of nutritional support of the patients, the duration from the start of nutritional support to death, and the survival time of the surviving patients were recorded. The effects of clinical and laboratory parameters on survival time and relationship with mortality were investigated. Results: A total of 339 patients were evaluated. 128 (37.8%) of the patients were male and 211 (62.2%) were female. The mean age was 80.3 ± 7.0 years. ONS was given to 321 (94.7%) patients and 18 (5.3%) patients were given via PEG tubes. 116 (34.2%) of the 339 patients included in the study were dead, and 223 (65.8%) were still alive. Median survival was 12 months ± 2.9 (6.2-17.7) in those fed with PEG. The two most common diseases were hypertension (81.1%) and lung disease (39.2%). The mean MNA-SF value of the patients was 8.1 ± 2.9,minimum score was 1 and maximum score was 14 points. Some of the patients with high MNA-SF scores were also started on EN because of the risk of malnutrition due to changing living conditions. 15 In the final analysis, gender, age, LDH, EGYA , type of nutritional supplement (ONS-PEG), enteral feeding time were found to be statistically significant on survival.The risk of death for men was 2.4 times higher than for women, the risk of death for those over 85 years was 5.5 times higher than for those aged 65-74, and the risk of death for those over 75-84 years was 2.96 times higher than for those aged 65-74.It was seen that the risk of death increased 1.01 times as LDH increased by 1U/L and the risk of death increased 1.28 times as the EGYA score decreased by 1 unit. With the reduction of enteral feeding period by 1 month, the risk of death in the 5th month increases by 1.215 times and the risk of death in the 10th month by 1.171 times. In our study, the survival time of patients fed PEG was statistically significantly lower than those fed with ONS. The median survival of those fed with PEG was 12 months ± 2.9 (6.2-17.7). Conclusion: In our study, the factors affecting the survival of geriatric patients who received enteral nutritional support were examined. The survival time of patients fed with PEG was statistically significantly lower than those fed with ONS. The effect of gender, age, LDH, EGYA and enteral nutrition on survival was statistically significant in all patients and in the ONS-fed group. Being male, older age, high LDH, and low EGYA score were found to have a negative effect on survival. Enteral nutrition was observed to have a positive effect on survival, but this effect decreased as time went on. We think that statistically significant data on survival can be used as a prognostic factor in predicting survival, but more detailed and comprehensive studies are needed.