Üniversite öğrencilerinin stresle başa çıkma yöntemleri ve bu yöntemlerin sosyodemografik veriler ile ilişkisi
Examination of coping strategies with stress and the relation between these strageeres with sociodemographic data
  1. Tez No: 622262
  2. Yazar: ASLI ULUSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEREN PAMUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ways of dealing with stress, Stress, University students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
GİRİŞ: Stres günümüzün en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin insanlar üzerinde fiziksel, ruhsal ve davranışsal sonuçları görülmektedir. Bu yüzden stresle başa çıkma tarzlarını uygun bir şekilde kullanmak stresin olumsuz sonuçları önlemekte oldukça etkilidir. Stresin yoğun bir şekilde hissedildiği üniversite hayatı boyunca stresle başa çıkmayı bilmek daha da önemli olmaktadır AMAÇ: Bu çalışmanın amacı 2019-2020 yılında eğitim öğretim gören İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinde stresle başa çıkma tarzları ve bu tarzların sosyodemografik verilerle ilişkisini incelemek ve stresle başa çıkma tarzları ile ilgili farkındalığı arttırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya İKÇÜ Çiğli 15 No'lu EASM' ye herhangi bir nedenle başvuran, 18 yaşın üzerinde toplam 405 üniversite öğrencisi katılmıştır. 01.10.2019 - 29.02.2020 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği ile anket çalışması şeklinde yapılmıştır. BULGULAR: Katılımcılar SBTÖ ölçeğinden en fazla ortalama puanı KGY alt grubundan almıştır. Katılımcıların %71.6 kadın, %99'unu bekârlar oluşturmaktadır. Katılımcıların cinsiyet, gelir durumu, spor yapma ve sosyal etkinlikler katılma durumu stresle başa çıkma tarzları seçiminde SBTÖ ölçeği alt grupları açısından anlamlı bulundu. SONUÇ: Aile hekimliği birimine başvuran, özellikle çalışmamızda probleme yönelik başa çıkma tarzlarını seçemeyen bireyler stres yönetimi hakkında bilgilendirilmeli, eğitilmeli ve bu konuda aile hekimleri tarafından desteklenmelidir. ANAHTAR KELİMELER: Stresle başa çıkma tarzları, Stres, Üniversite öğrencileri
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Stress is one of the most important problem nowadays. Stress affects people physically, psychologically and behaviorally as we see that is why using coping strategies with stress in the right way can help a lot in collage life which can be very stressful at times, it's more important to know how to cope with stress. OBJECTIVE: The purpose of this study is to analyze coping strategies with stress in İzmir Katip Çelebi University students studying in 2019-2020 and the relation between these strategies and sociodemographic data and also raising awareness about coping strategies with stress. METHODS: This study includes 405 college students who are over 18 years old and consult for any reasont to Family Health Center unit number 15 of İzmir Katip Çelebi Univercity and it has been done between 01.10.2019 and 29.02.2020 by using face to face questionnaire technique. RESULTS: Participants have got most average points from KYG group. %71,6 of these participants were women %99 of them were single. The condition of participant about sex, financial situation, interest in sport, socializing level has been significant in the way of SBTO groups. CONCLUSION: People who consult to family doctor station and especially people who can not choose any coping strategies with stress required to get information education and support by family doctors.