Üniversite öğrencilerinde kişilerarası problem çözme becerisi ve stresle başa çıkma yöntemlerinin sosyal medya bağımlılığı üzerinde etkisi
The effect of interpersonal problem solving skills and methods of coping with stress on social media addiction in university students
- Tez No: 718853
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya Bağımlığı, Stresle Başa Çıkma Yöntemleri, Kişilerarası Problem Çözme, Internet, social media addiction, methods of coping with stress, Interpersonal Problem Solv
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım sıklığının Kişilerarası problem çözme becerisi ve stresle başa çıkma yöntemlerinin ile ilişkisinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada üniversite öğrencilerinin cinsiyeti, yaşı, kaçıncı sınıfta okudukları gibi değişkenlerin sosyal medya kulanım bozukluğu, Kişilerarası problem çözme becerisi ve stresle başa çıkma yöntemlerinin üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni Haliç Üniversitesi' nde okuyan öğrencilerden oluşmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Stresle Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği, Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği, Kişilerarası Problem Çözme Becerisi Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, Anova, regresyon ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; kadınların sosyal medya bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanların erkeklerin sosyal medya bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmada yer alan öğrencilerin yaşı, kaçıncı sınıfta okuduğu, medeni durumu gibi sosyo-demografik özelliklere göre de anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca; öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı ölçeğinden aldıkları puan arttıkça öğrencilerin stresle başa çıkma yöntemleri ve Kişilerarası Problem Çözme ölçeklerinden aldıkları puanlarda artma görülmüştür. Sosyal medya bağımlılığı ölçeğinden alınan puanlar ile stresle başa çıkma yöntemleri ve Kişilerarası Problem Çözme ölçeklerinden alınan puanlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda; sosyal medya günümüzde yaşamını kolaylaştıran önemli bir icat olarak görülse de toplumun sosyal medya ve internet bağımlığı gibi davranışsal bağımlılıklar hakkında bilgilendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the frequency of social media use of university students and interpersonal problem solving skills and methods of coping with stress. In addition, the effects of variables such as gender, age, and what grade they attend on university students' social media use disorder, interpersonal problem solving skills, and stress coping methods were investigated in the study. The universe of the research consists of students studying at Haliç University. At the same time, the Personal Information Form was applied to learn the demographic characteristics of the students, and the Stress Coping Scale, the Social Media Addiction Scale, the Interpersonal Problem Solving Skill Scale were used to measure the variables. independent sample t-test, ANOVA test, and correlation Tests were used in the analysis of the data obtained. Considering the socio-demographic characteristics in the research; The scores obtained from the social media addiction scale of women were higher than the scores obtained from the social media addiction scale of men found in the results. Significant results were obtained according to socio-demographic characteristics such as the age of the students participating in the study, the grade they studied, and their marital status. Also; It was observed that as the students' scores on the social media addiction scale increased, their scores on the methods of coping with stress and the Interpersonal Problem Solving scales increased. Significant correlation was found between the scores obtained from the social media addiction scale and the scores obtained from the methods of coping with stress and Interpersonal Problem Solving scales. As a result of this study; Although social media is seen as an important invention that makes life easier today, it can be recommended to inform the society about behavioral addictions such as social media and internet addiction.