Psoriazis hastalarında adam17 ve adam10 protein düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of adam17 and adam10 protein levels in psoriasis patients
- Tez No: 622278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: ADAM17, ADAM10, Psoriazis Patogenezisi, Metalloproteazlar, ADAM17, ADAM10, Psoriasis Pathogenesis, Metalloproteases
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Psoriazis; patogenezi tam olarak aydınlatılamamış inflamasyon, hiperproliferasyon ve neoanjiyogenezis ile karakterize kronik bir deri hastalığıdır. ADAM17 ve ADAM10 tümör nekrozis faktör (TNF) başta olmak üzere hücre membranına bağlı proteinlerin enzimatik kırılmasına yol açarak aktivasyon veya inaktivayonuna neden olan, inflamasyon başta olmak üzere pek çok hücresel olayda rol alan iki proteazdır. Yaptığımız çalışmada psoriazisli hastalarda serum ADAM17 ve ADAM10 düzeylerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırarak inflamasyonun önemli iki regulatörü olan bu iki proteazın psoriazis patogenezisi ile ilişkisini saptamayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza 90 psoriazis ve 89 sağlıklı kontrol olmak üzere toplamda 179 kişi dâhil edildi. Psoriazis hastalarının demografik verileri, sigara ve alkol kullanımları, hastalık başlangıç yaşları ve süreleri, kullanılan tedaviler, PAŞİ skorları, tırnak ve eklem tutulumları değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubundaki katılımcıların her birinde serum ADAM17 ve serum ADAM10 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Hasta grubunda serum ADAM10 ve ADAM17 ortalaması sırasıyla 3,1±2,2 ve 76,5±31,1; kontrol grubunun ADAM10 ve ADAM17 ortalaması sırasıyla 8,6±3,7 ve 29,5±22,4 olarak tespit edildi. Hasta ve kontrol grupları arasında ADAM10 ve ADAM17 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,0001). Serum ADAM17 ve ADAM10 düzeyleri ile PAŞİ skoru, tırnak tutulumu, eklem tutulumu gibi psoriazis kliniğini etkileyen faktörler arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda psoriazislilerde ADAM17 seviyelerini yüksek, ADAM10 seviyelerini ise düşük saptadık. ADAM17' nin psoriazis patogenezi ile ilgili bir proteaz olduğu, ADAM10' un düzey düşüklüğünün ise keratotinosit farklılaşması ve proliferasyonunu düzenleyici etkisine bağlı olabileceğini düşünüyoruz. Psoriazis patogenezinde ile ADAM17 ve ADAM10 ilişkisinin daha kapsamlı araştırılması ve ADAM17 veya ADAM10 üzerinden yeni tedavi modaliteleri geliştirilebileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Aim: Psoriasis; whose pathogenesis is not fully elucidated is a chronic skin disease characterized by inflammation, hyperproliferation and neoangiogenesis. ADAM17 and ADAM10 are two proteases that cause activation or inactivation by causing enzymatic breakdown of cell membrane-bound proteins, primarily tumor necrosis factor (TNF), and play an important role in many cellular events, primarily inflammation. In our study, we aimed to determine the relationship between these two proteases and psoriasis pathogenesis by comparing serum ADAM17 and serum ADAM10 levels in healthy control group and psoriasis patient group. Method: A total of 179 people, 90 psoriasis and 89 healthy controls were included in our study. Demographic data, cigarette and alcohol use, disease onset and duration, treatments, PASI scores, nail and joint involvement of psoriasis patients were evaluated. Serum ADAM17 and serum ADAM10 levels were measured by ELISA method in each patient and control group. Results: İn patient group the means of serum ADAM10 and ADAM17 respectively 3,1±2,2 and 76,5±31,1; in control group the means of serum ADAM10 and ADAM17 respectively 8,6±3,7 and 29,5±22,4 were determined. A significant difference was found between the patient and control groups in terms of the means of ADAM10 and ADAM17 (p=0.0001). No significant relationship was found between serum ADAM17 and ADAM10 levels and factors affecting the psoriasis clinic such as PASI score, nail involvement, joint involvement. Conclusion: In our study, we found ADAM17 levels high and ADAM10 levels low in patients with psoriasis. We think that ADAM17 is a protease related to psoriasis pathogenesis, and the low level of ADAM10 may be related to the regulatory effect of keratotinocyte differentiation and proliferation. It was concluded that a more comprehensive investigation of the relationship between ADAM17 and ADAM10 in the pathogenesis of psoriasis and new treatment modalities can be developed through ADAM17 or ADAM10.