Sahîh-i Buhârî'nin Kitabü's-Sulh'unun muhteva değerlendirmesi
Content assesment of the book of the peacemaking by Sahih Al Bukhari
- Tez No: 622289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEMSETTİN KIRIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber (sav), Buhâri, Sulh, Silm, Muâhede, Tehârüc, Tahkîm, Prophet (p. b. u. h.), Bukhari, Peace, Silm, Muâhede, Tehârüc, Tahkîm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamızda“Sahîh-i Buharî'nin Kitâbü's-Sulhu'nun Muhteva Değerlendirmesi”rivayetlerde geçtiği şekliyle şerhler ve diğer kaynaklar aracılığı ile incelenmiştir. Bu konuda Hz. Peygamber'in görüş ve uygulamaları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Girişte yer alan kısımda araştırmamızın konusuna, amacına, önemine ve metoduna dair bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Sulh'un tanımı, konusu, Kur'ân-ı Kerîm'deki, Hadislerdeki ve İslam Düşünce Tarihi'ndeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Sonrasında ise sulh kelimesinin farklı türevleri olan tahkîm, silm, muâhede, tehârüc kavramları incelenmiştir. İkinci bölümde ise Kitâbü's-Sulhu'nun Muhteva Değerlendirmesi yapılarak Hz. Peygamber'in (sav) konuyla ilgili bakış açısı ve uygulamaları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our study“Content Assesment of the Book of the Peacemaking by Sahih Al Bukhari”was examined through exegesis and other sources as mentioned in the narrations. The remarks and practices of the Prophet Muhammad (p. b. u. h.) have been endeavoured to put forward in this regard. In the introductory chapter, informations about the subject, purpose, importance and method of our research are given. In the first chapter, the definition of peace, its subject, its place and importance in the Quran, Hadith and history of Islamıc thought are emphasized.Thereafter, the concepts such as“tahkim”(fortification),“silm”(to make peace),“muahada”(treaty),“teharuc”(distribute) which are different variants of the“peace”word, were examined. In the second chapter, the content of the Book of the Peacemaking is evaluated and the viewpoint and practices of the Prophet (p. b. u. h.) have been put forward.