Hıppocampus, corpus amygdaloideum ve nucleus accumbens hacimlerinin şizofreni tanısı almış hastalarda manyetik rezonans görüntüler kullanılarak değerlendirilmesi
The evaluation of hippocampus, corpus amygdaloideum and nucleus accumbens volumes by using magnetic resonance images in schizoprenia patients
- Tez No: 622290
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR SEVİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Hippocampus, corpus amygdaloideum ve nucleus accumbens volümü, şizofreni, manyetik rezonans görüntüleme, VolBrain, Hippocampus, corpus amygdaloideum and nucleus accumbens volumes, schizophrenia, magnetic resonance imaging, VolBrain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Şizofreni duygu, düşünce, algı ve bilişsel işlevlerin bozulmasından dolayı klinik bir seyir gösteren, beynin tüm işlevlerinin etkilenebileceği karmaşık bir beyin hastalığıdır. Hippocampus, corpus amygdaloideum ve nucleus accumbens bu işlevlerde anahtar rolü bulunan limbik sistemin en önemli yapılarıdır. Bu çalışmada, şizofreni hastalarının ve sağlıklı bireylerin kranial manyetik rezonans görüntüleri kullanılarak ölçülen hippocampus, corpus amygdaloideum ve nucleus accumbens volüm değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya psikiyatri polikliniğinde DSM-IV-TR kriterlerine göre şizofreni tanısı almış 51 hasta ve 42 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Kadın ve erkeklerden oluşan kontrol ve vaka gruplarında, kranial manyetik rezonans görüntüleri kullanılarak hippocampus, corpus amygdaloideum ve nucleus accumbens volüm değerleri çevrimiçi VolBrain programı ile otomatik olarak ölçülmüştür. Bulgular: Şizofrenilerde hippocampus, corpus amygdaloideum ve nucleus accumbens volüm değerleri kontrol grubuyla benzer bulunmuştur. Cinsiyete göre değerlendirildiğinde erkeklerde hippocampus ve corpus amygdaloideum volüm oranları, hastalarda anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç: Şizofrenide pozitif, negatif ve karakteristik belirtilerin oluşmasında hippocampus ve corpus amygdaloideum'daki volüm değişiklikleri gibi yapısal değişimler etkili olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Schizophrenia is a complex brain disease that shows a clinical course in which all functions of the brain could be affected due to the deterioration of feelings, thoughts, perceptions and cognitive functions. Hippocampus, corpus amygdaloideum and nucleus accumbens are the most important structures of the limbic system which have the key roles in these functions. In this study, it is aimed to compare the values of hippocampus, corpus amygdaloideum and nucleus accumbens volumes measured by using cranial magnetic resonance images of schizophrenia patients and healthy individuals. Methods: In this study 51 patients diagnosed with schizophrenia according to DSM-IVTR criteria at psychiatry polyclinic and 42 healthy subjects were enrolled. Hippocampus, corpus amygdaloideum and nucleus accumbens volume values were measured with online automatically program named VolBrain by using the cranial magnetic resonance images of the control and case groups in which including both females and males Results: The hippocampus, corpus amygdaloideum and nucleus accumbens volume values measured of schizophrenia group were found similar as the control group. According to gender evaluation, in the male group, it was found that the hippocampus and corpus amygdaloideum volume values were significantly lower in patients. Conclusion: Structural changes such as reductions in hippocampus and corpus amygdaloideum volume values may lead to the development of positive, negative and characteristic symptoms in schizophrenia.