Kalkınmada küresel işbirliği: Resmi kalkınma yardımı sağlayıcı ülke olarak Türkiye
Global cooperation in development: Turkey as the officialdevelopment aid provider
- Tez No: 622333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Finance, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Kalkınma Yardımları, TIKA, Küresel Kalkınma İş Birliği, Development, Development Aids, TIKA, Global Development Cooperation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kalkınma yardımları küresel iş birliği İkinci Dünya Savaşından sonraki süreçte gündemde sık yer almıştır. Savaş sonrası güç dengelerinin değişmesi sonucu oluşan yeni düzende aktif rol oynamak isteyen ülkeler, başta ekonomik ve politik nedenler olmak üzere birçok nedenle yardımlarına dış politikada yer vermiştir. Küresel iş birliğinin destekçilerinden biri olan Türkiye'nin resmi kalkınma yardımı sağlayıcı ülke olarak son yıllarda sürdürdüğü politikanın incelendiği bu çalışmada; yapılan yardımların 2000'li yıllar itibariyle miktar ve dağılımları ele alınmıştır. Uygulanan politikanın aksayan yönleri üzerine tespitlerde bulunulmuş ve bu aksayan yönlerin giderilmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Global development aid cooperation remained on the agenda frequently during the period after the World War II. The countries that like to play active roles in the new world order established after the war included their aids in their foreign policies because of economic, political, and many more other reasons. In this study aims to analyze the recent policy of Turkey as one of the supporters of global cooperation and the official aid provider, the total amount and distribution of the aids provided in 2000s is examined. Inconveniences in the policy implemented are identified, and suggestions are given to improve them.