Wushu'cularda pliometrik antrenmanların sıçrama ve çeviklik parametrelerine etkisi
The effect of plyometric training on jumping and agility parametres in wushu athletes
- Tez No: 622352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Wushu, çeviklik, pliometrik, sıçrama, wushu, plyometric, jumping, agility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı wushucularda pliometrik antrenmanların sıçrama ve çeviklik parametrelerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklem grubunu wushu yapan lisanslı 18-21 yaş arası İlke Spor Kulübü (Manisa) 'ne ait 5 kadın ile 15 erkek sporcu oluşturmaktadır. Sekiz haftalık pliometrik antrenmanın etkisini araştırmak için antrenman protokolünden önce ve sonra katılımcıların Illinois, pro agility, y-plan ve y-reaktif çeviklik, sıçra eriş, durarak uzun atlama, squat ve aktif sıçrama yükseklik ve zirve güçleri ile Bosco 30 sn tekrarlı sıçrama test değerleri ön test son test olarak alınmıştır. Çeviklik testleri Smartspeed Pro ( Fusion Sport, Avustralya), sıçrama testleri Smartjump ( Fusion Sport, Avustralya) markalı cihaz ile dikey sıçrama ve durarak uzun atlama testleri ise manuel olarak yapılmıştır Katılımcılar çalışmaya alınmadan önce kendilerine çalışma hakkında bilgi verilip“Hasta Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu”okutulup imzalatılmıştır. Bulgular: Kadın katılımcıların (n:5) tanımlayıcı parametreleri ortalamaları; yaş 20,2±0,83 yıl, boy 158,4±8,11 cm, vücut ağırlığı 52±3,56 kg, BKİ 20,76±1,04 kg/m², sporcu yaşı 3,4±0,89 yıl' dır. Erkek grubunun (n:15) ortalamaları; yaş 19,46±1,45 yıl, boy 175,06±5,79 cm, vücut ağırlığı 70,84±7,07 kg, BKİ ortalaması 23,11±2,06 kg/m², sporcu yaşı 4,13±1,30'dur. Kadın grubunun ön test ortalamaları pro-agility 8,296±1,60 sn; Y-plan 3,159±0,20 sn, Y-reaktif 3,328±0,19 sn, reaktif endeks 0,303±0,11 sn, Illinois testi 19,766±0,76 sn, durarak uzun atlama 176,48±12,52 cm, sıçra-eriş 26,62±2,52 cm, squat sıçrama 24,34±2,30 cm, squat sıçrama zirve güç 1694,19±166,33 Watt (W), aktif sıçrama (AS) 27,31±1,16 cm, AS zirve güç 1902,168±124,24 W, Bosco 30 sn testi 16,4±1,14 W x kg-1'dir. Kadın grubunun (n:5) son test ortalamaları; pro-agility 7,486±1,26 sn, Y-plan 3,046±0,10 sn, Y-reaktif 3,264±0,14 sn, reaktif endeks 0,218±0,13 sn, Illinois 19,042±0,90 sn, durarak uzun atlama 185,80±9,60 cm, sıçra ve eriş testi 29,86±2,46 cm, squat sıçrama 27,264±1,55 cm, squat sıçrama zirve mekanik güç 1870,2±115,66 W , AS 29,568±1,43 cm, AS zirve mekanik güç 2009,3±67,65 W, Bosco 30 sn sıçrama testi 18,22±1,89 W x kg-1'dir. Erkek grubunun ön test ortalamaları Pro-agility 5,58±0,70 sn, Y-plan 2,278±0,30 sn, Y-reaktif 2,428±0,34 sn, reaktif endeks 0,224±0,09 sn, Illinois 16,272±0,78 sn, durarak uzun atlama 221,05±22,12 cm, sıçra ve eriş testi 39,15±5,58 cm, squat sıçrama 31,608±6,68 cm, squat sıçrama zirve güç 3124,59±578,23 W, AS 34,352±5,91 cm, AS zirve güç 3371±526,30 W, Bosco 30 sn testi 20,84±2,24 W x kg-1 dir. . Erkek grubunun son test ortalamaları pro-agility 5,157±0,75 sn, Y-plan 2,093±0,11 sn, Y-reaktif 2,238±0,13 sn, reaktif endeks 0,145±0,16 sn, Illinois testi 15,737±0,72 sn, durarak uzun atlama 234,70±18,31 cm, sıçra ve eriş testi 42,34±5,07 cm, squat sıçrama 34,029±6,25 cm, squat sıçrama zirve mekanik güç 3310,4±521,66 W, AS 37,427±5,47 cm, AS zirve güç 3564,7±486,98 W, Bosco 30 sn tekrarlı squat sıçrama test ortalaması 22,9±1,84 W x kg-1 'dir. Sonuçlar: Erkek grubunun sıçrama ve çeviklik ön test son test değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0.05). Kadın grubunun y-plan,y-reaktif ve reaktif endeks ön test son test arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Kadın katılımcıların Illinois, pro agility çeviklik testleri ve sıçrama testlerinde ön test son test arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür(p0.05). Kadın ve erkek grubunun sıçrama ve çeviklik son test verileri karşılaştırıldığında erkek grubu lehine anlamlı farklılıklar bulunmaktadır (p0.05). Sekiz haftalık pliometrik antrenman wushucularda çeviklik ve dikey sıçrama performansını önemli oranda geliştirirken çeviklik testlerinde reaktif süreci etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to see the effects of plyometric training on jumping and agility parametres in wushu athletes. Method: The sample group of this study consists of 5 female licensed wushu atletes and 15 male licensed wushu athletes aged between 18-21 in İlke Sports Club (Manisa). In order to see the effects of 8-weeks plyometric training, some tests as Illionis agility, Pro-agility, Y-planned agility, Y-reactive agility, standing broad jump, jump and reach, squat jump ( SJ), Countermovement jump (CMJ), Bosco 30 sec repetitive squat jump protocol were performed before and after the 8-weeks plyometric protocol as pre and post-tests. Agility tests were performed by Smartspeed Pro (Fusion Sports, Australia), jumping tests were performed by Smartjump (Fusion Sport, Australia), standing broad jump and jump-reach tests were performed manually. Before the tests, each participant was informed about the study and training protocol. Participants signed a volunteer form which shows their consent about taking part in this study. Necessary precautionary measures were taken during training protocol and tests. Results: Mean values of descriptive parametres of female participants (n:5) ; age 20,2±0,83 years, height 158,4±8,11 cm, body mass 52±3,56 kg, body mass index (BMI) 20,76±1,04 kg/m², sport experience 3,4±0,89 years. Mean values of descriptive parametres of male participants (n:15); age 19,46±1,45 years, height 175,06±5,79 cm, body mass 70,84±7,07 kg, BMI 23,11±2,06 kg/m², sport experience 4,13±1,30 years. Mean values of pre tests of female group: pro-agility 8,296±1,60 seconds (sec), Y-planned 3,159±0,20 sec, Y-reactive 3,328±0,19 sec, reactive index 0,303±0,11 sn, Illinois test 19,766±0,76 sec, standing broad jump 176,48±12,52 cm, jump and reach 26,62±2,52 cm, SJ 24,34±2,30 cm, SJ peak mechanical power 1694,19±166,33 W, CMJ 27,31±1,16 cm, CMJ peak mechanical power 1902,168±124,24 W, Bosco 30 sec test 16,4±1,14 W x kg-1 . Mean values of female group in post tests: pro-agility 7,486±1,26 sec, Y-planned 3,046±0,10 sec, Y-reactive 3,264±0,14 sec, reactive index 0,218±0,13 sec, Illinois test 19,042±0,90 sec, standing broad jump 185,80±9,60 cm, jump and reach test 29,86±2,46 cm, SJ 27,264±1,55 cm, SJ peak power 1870,2±115,66 W , CMJ 29,568±1,43 cm, CMJ peak power 2009,3±67,65 W, Bosco 30 sec test 18,22±1,89 W x kg-1 . Mean values of male group (n:15) in pre-tests: Pro-agility 5,58±0,70 sec, Y-planned 2,278±0,30 sec, Y-reactive 2,428±0,34 sec, reactive index 0,224±0,09 sec, Illinois test 16,272±0,78 sec, standing broad jump 221,05±22,12 cm, jump and reach 39,15±5,58 cm, SJ 31,608±6,68 cm, SJ peak power 3124,59±578,23 W, CMJ 34,352±5,91 cm, CMJ peak power 3371±526,30 W, Bosco 30 sec test 20,84±2,24 W x kg-1 . Mean values of male group in post tests: Pro-agility 5,157±0,75 sec, Y-planned 2,093±0,11 sec, Y-reactive 2,238±0,13 sec , reactive index 0,145±0,16 sec, Illinois test 15,737±0,72 sec, standing broad jump 234,70±18,31 cm, jump and reach 42,34±5,07 cm, SJ 34,029±6,25 cm, SJ peak power 3310,4±521,66 W, CMJ 37,427±5,47 cm, CMJ peak power 3564,7±486,98 W, Bosco 30 sec test 22,9±1,84 W x kg-1. Conclusion: There are significant differences between pre and post-test values of male group in jumping and agility tests (p0.05). No significant differences were found between pre-test and post-test values of Y-planned, Y-reactive, reactive index in female group ( p>0.05). Significant diffferences were found between pre and post tests values of Illinois agility, pro agility, and jumping tests in female group (p0.05) . Significant difference were found in favor of male group when post test values of jumping, agility tests compared between female and male group (p0.05). As a result eight weeks plyometric training improved jumping and agility performance in wushu athletes whereas it had no effect on reactive process in agility tests.