The effect of customer-to-customer interaction on perceived value: Moderating effect of customer's dependency orientation
Müşteriler arasındaki etkileşimin algılanan değer üzerindeki etkisi: Müşterinin bağımlılık yöneliminin düzenleyici rolü
  1. Tez No: 622360
  2. Yazar: AFSHIN MIRZAEI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bağlar, Müşteriler arası etkileşim, Algılanan hedonik değer, Bağımlılık yönelimi, Deneysel tasarım, Social bonds, customer-to-customer interaction, Hedonic perceived value, Dependency orientation, Experimental design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
İşletmeler ve paydaşları arasında karşılıklı fayda sağlayan ve uzun süreli ilişkiler kurmak ilişkisel pazarlama kapsamında gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. İşletme ve müşterileri arasındaki ilişkilerin önemine ek olarak müşterilerin kendi aralarındaki ilişkilerin ve etkileşimlerin müşterilerle kalıcı bağlar kurmada kilit bir role sahip olduğuna inanılmaktadır. Bu durum birlikte-yaratılan değerin kaynağı olarak hizmet baskın (S-D) mantık açısından çok değerlidir. Bu çalışmada, müşteri-müşteri etkileşimi (CCI) ilişkisel pazarlama bağlamında sosyal bağların eksik ve tamamlayıcı bir parçası olarak tanıtılmıştır. Doğası gereği sosyal olan müşteriler arasındaki etkileşimler, klasik olarak bilinen sosyal bağlara eklenmiştir ve daha kapsamlı bir yaklaşım sunulmuştur. Ek olarak, müşterilerin bağımlılık yöneliminin müşteriler arasındaki doğrudan ve dolaylı; olumlu ve olumsuz etkileşim türleri ile müşteriler tarafından algılanan hedonik değer arasındaki ilişkiyi belirli bir hizmet ortamında düzenleyici bir değişken olarak ele almıştır. Bu çalışma, hizmet baskın bir ortamında farklı etkileşim türlerinin müşterilerin algıladığı hedonik değeri nasıl etkilediğini test etmek için deneysel yöntem kullanmıştır ve müşterilerin bağımlılık yöneliminin düzenleyici etkisi test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Constructing mutually beneficial and long-lasting relationships between companies and their stakeholders has become increasingly important in the context of relationship marketing. In addition to the importance of business-to-customer relationships, managing customer-to-customer relationships and their interactions is believed to be the key to forming enduring links and bonds with the customers. This issue is highly valued in the concept of service dominant (S-D) logic as a source of co-created value. In this study, customer-to-customer interaction (CCI) is introduced as a missing and complementary part of social bonds in the context of relationship marketing. Inclusion of these interactions among customers that are social in nature to classically known social bonds has provided a more comprehensive approach towards this concept. In addition, customers' dependency orientation that originally stems from cultural features is put forward as a concept that moderates the relationship between various types of customer-to-customer interaction (direct, indirect; positive, negative) and hedonic perceived value (HPV) in a given service dominant encounter. This work has utilized experimental methodology to test how customers' HPV is affected by different types of interactions that take place among customers in a service dominant (S-D) setting considering the moderating effect of customers' dependency orientation.