Risk yönetiminde örgüt yapısı boyutlarının önem derecelerinin belirlenmesi: Türkiye'deki uçuş eğitim organizasyonları üzerine bir uygulama
Prioritization of organizational structure dimensions for risk management: An application on flight training organizations in Turkey
- Tez No: 622427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KÜÇÜK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Örgüt Yapısı, Uçuş Eğitim Organizasyonları, Analitik Hiyerarşi Süreci, Risk Management, Organizational Structure, Flight Training Organizations, Analytic Hieararchy Process
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Havacılık örgütlerinde riskler operasyonların kaçınılmaz bir parçasıdır. Örgütlerin karşılaştığı bu riskler sıfıra indirilemez fakat kontrol edilebilir. Riskleri kontrol edebilmek için ise farklı yaklaşımlar söz konusudur. Buna bağlı olarak bütün havacılık örgütlerinde risk yönetimi uygulamaları mevcuttur. Bununla birlikte riskler yönetilirken risk yönetimini etkileyebilecek örgütsel unsurlar genellikle göz ardı edilir. Bu unsurların en önemlilerinden birisi ise örgütün yapısıdır. Alan yazında risk yönetimini ve örgüt yapısını açıklayan çalışmalar mevcuttur fakat ikisi arasında ilişkiyi doğrudan açıklayan bir çalışma yapılmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı örgüt yapısı ve risk yönetimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Uçuş eğitim organizasyonlarındaki risk yönetimi uygulamaları için örgütün yapısını belirleyen boyutların önceliklendirilmesi amaçlanmıştır. Alan yazın yardımıyla belirlenen altı örgüt yapısı boyutu araştırmaya katılan kalite-emniyet yöneticileri tarafından kendi aralarında önem derecesine göre sıralanmıştır. Daha sonra araştırmaya dâhil edilen Türkiye'de faaliyet gösteren yedi uçuş eğitim organizasyonu arasından risk yönetimi için görece daha uygun örgüt yapısına sahip uçuş eğitim organizasyonu bulunmuştur. Çalışmanın kurumsal dayanağı, önemi ve bulguları takip eden bölümlerde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Risks are inevitable part of operations in aviation organizations. These risks cannot be eliminated completely but they can be controlled. There are different approaches to control risks in organizations. Accordingly, there are risk management practices in all aviation organizations. However, organizational factors that may affect risk management are usually ignored while managing risks. One of the most important of these factors is the organizational structure. There are studies explaining risk management and organizational structure seperately in the literature but there is not a study explaining the relationship between these two. The aim of this study is to discover the relationship between risk management and organizational structure. Prioritization of dimensions that determine the organizational structure is aimed for the risk management practices in flight training organizations. Six dimensions are determined with literature review and the quality-safety managers who participated in the research are listed these dimensions according to their importance. Then, the best organization is found for the risk management application according to their organizational structure among seven flight training organizations in Turkey which included in the research. The theoretical base, importance and findings of the study are discussed in the following sections.