Türkiye ile Çad ekonomik ilişkileri 'fırsatlar ve riskler'
Turkey's economic relations with Chad 'opportunities and risks'
- Tez No: 622426
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çad, Türkiye, Ekonomik İlişkileri, Fırsatlar, Riskler, Chad, Turkey, Economic Relations, Opportunities, Risks
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, 2008-2018 döneminde Türkiye ile Çad arasındaki ekonomik ilişkiler Çad'ın sahip olduğu yatırım firsatları ve riskleri doğrultusunda incelenmektedir. Çad, başta madencilik olmak üzere; petrol, tarım ve hayvancılık sektörüne dayalı bir ekonomiye sahip iken Türkiye ekonomisi, ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektörüne dayanmaktadır. Sanayi sektörünün az gelişmiş olduğu Çad, tarıma elverişli geniş arazileri ve genç nüfusu ile birçok alanda fırsatlar barındıran bir ülkedir. Ancak Türkiye ile Çad arasındaki ekonomik ilişkiler, iş adamlarının ve yatırımcıların bilgi eksikliği nedeniyle yıllar içinde potansiyel gelişme gösterememektedir. Bu nedenle bu çalışmada, iki ülkenin de sunduğu yatırım fırsatları ile yatırımcıların ve iş adamlarının karşılaştığı risklerin ortaya konulması açısından önem taşımaktadır. Araştırma sonucu, Çad'ın yatırım fırsatları, Türkiye'nin sahip olduğu teknoloji, uluslararası deneyim, finans ve girişimcilik ile birleştirildiğinde oldukça verimli sonuçlar alınabileceği öngörüsü güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study examines the economic relations between Turkey and Chad as well as the investment opportunities and risks between 2008-2018 period from Chad's perspective. Chad's economy is mainly based on mining, oil, agriculture and livestock sectors whereas the Turkish economy is mainly based on industry and services. The industrial sector in Chad is still underdeveloped while the country offers opportunities in many fields with its large agricultural land and young population. However, the economic relations between Turkey and Chad, businessmen and potential investors are unable to show improvements over the years due to lack of information. Therefore, this study is important in terms of revealing the investment opportunities offered by both countries and the risks faced by investors and businessmen. Research results shows that Chad's investment opportunities and Turkey with its technology and international experience, when combined with entrepreneurship, and finance can predict quite fruitful results.