Faaliyet tabanlı maliyet sisteminin inşaat işletmelerinde uygulanmasına yönelik ampirik bir çalışma
An empirical study on the application of activity-based cost system in construction enterprises
  1. Tez No: 622449
  2. Yazar: BURCU ERSÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Maliyetleme Yöntemi, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi, İnşaat ve Taahhüt İşletmeleri, Traditional Costing Method, Activity Based Costing System, Construction and Contracting Enterprises
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İşletmelerin küresel rekabet ortamına uyum sağlayabilmeleri ve bu ortamda başarılı olabilmeleri için faaliyetlerini daha verimli hale getirmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda ülkemizde faaliyet gösteren işletmeler, faaliyetlerini sürdürebilmek için önemli bir unsur olan maliyet verilerinin doğru hesaplanması önem kazanmıştır. Bu açıdan işletme yöneticilerinin ileriye dönük karalar almalarında kendilerine yol gösterecek bir maliyet sistemine ihtiyaçları vardır. Geleneksel maliyetleme yöntemine alternatif olarak işletmenin üretim maliyetlerini hesaplamada işletme faaliyetlerini temel alan Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.“Faaliyet Tabanlı Maliyet Sisteminin İnşaat İşletmelerinde Uygulanmasına Yönelik Amprik Bir Çalışma”adı altında hazırlanan bu çalışma, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sisteminin inşaat sektöründe uygulanması ve sistemin geleneksel maliyetleme yöntemi ile olan farlılıkları ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Konya ilinde faaliyet gösteren inşaat ve taahhüt işletmesi model olarak seçilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, temel maliyet kavramları, maliyet hesaplama yöntemleri ve modern maliyetleme yöntemleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi hakkında detaylı bilgilere yer verilmiş ayrıca Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi ve geleneksel maliyetleme yönteminin karşılaştırılması yapılmıştır. Üçüncü bölümde Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sisteminin inşaat işletmesinde uygulamasına yer verilmiş ve geleneksel maliyetleme yöntemine göre yapılan hesaplamalar ile karşılaştırılarak incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses should render their activities more efficient in order to comply with the global competition and to be successful in this environment. In this regard, the accurate calculation of cost data, which is an important element in sustaining the activities of the businesses operating in our country, has gained importance. In this respect, business managers need a cost system that will guide them in their future decisions. Activity Based Costing System, which is based on business activities in the calculation of production costs of the business and is an alternative to the traditional costing method, is the subject of our study. This study, titled“Activity Based Costing And Its Implementation In A Construction Enterprise”, was carried out in order to demonstrate the implementation of the Activity Based Costing System in the construction sector and to reveal the differences between this system and the traditional costing method. The construction and contracting company operating in Konya province was selected as the model. In the first part of the study, information on basic cost concepts, cost calculation methods and modern costing methods was provided. In the second part, detailed information about the Activity Based Costing System was given and the Activity Based Costing System and the traditional costing method were compared. In the third part, the implementation of the Activity Based Costing System in the construction enterprise was included and it was examined by comparing it with the calculations made according to traditional costing method.