Yazılıkaya Vadisi Midas Anıtı ve Köhnüş Vadisi Aslankaya Anıtı kaya kabartmalarındaki sembollerin incelenmesi ve linol baskı resim tekniği ile yorumlanması
The investigation of the rock symbols in Yazılıkaya Valley Midas Monument and Köhnüs Valley Aslankaya Monument and interpretion of Linoleum printmaking relief and techniques
  1. Tez No: 622450
  2. Yazar: ZEYNEP YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELMA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Frig Vadisi, Kaya Anıtları, Görsel Semboller, Linol Baskı Tekniği, Phrygian Valley, Rock Monuments, Visual Symbols, Linol Printing Technique
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
M.Ö. 12. yüzyıldaki Ege göçleri ile Anadolu'ya geldikleri düşünülen Frigler, Frig Vadisi denilen coğrafi bölgede yaşamış, sanatsal ve kültürel anlamda pek çok eser bırakmış büyük bir uygarlıktır. Bu eserlerden Midas Anıtı ve Aslankaya Anıtı olarak bilinen kaya anıtları, eşsiz mimari yapıları ve zengin görsel sembolleri ile dikkat çekicidir. Bu araştırma Midas Anıtı ve Aslankaya Anıtı'ndaki görsel sembollerin incelenmesi ve bu anıtların linol baskı tekniği ile yapılan sanatsal uygulamalara dikkatlerin çekilmesi açısından önemlidir. Tarama modelinde uygulanan araştırma kapsamında gezi, inceleme ve uygulama çalışmaları yapılmıştır. Araştırmanın amacı, Midas Anıtı ve Aslankaya Anıtındaki görsel sembollerin incelenmesi, sanatsal yorumlara dönüştürülmesi ve eserlerin analiz edilmesidir. Araştırma kapsamında linol baskı tekniği ile üretilen 14 eserin plastik açıdan analizleri yapılmıştır. Midas Anıtı ve Aslankaya Anıtı'na ait detaylar, Photoshop programında kolaj tekniği ile tasarlanmış ve linol baskı tekniği ile çok renkli olarak basılmıştır. Yapılardaki antik doku etkilerini vermek için, oyma uçlarından ve ıslak basma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu yolla elde edilen dokusal etkiler, özgün bir anlatım diline ulaşma çabası elde etmede önemli rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Phrygians, who were thought to come to Anatolia as a result of the Aegean migrations in the 12th century B.C. , are a great civilization that has given many work of arts in this land in artistic and cultural perspective. It is possible to see these work of arts today in the geographical region known as the Phrygian Valley. In this region, the unique Rock Monuments belonging to the Phrygians and the rich motifs and embellishments adorning these structures with their cults are noteworthy. These monuments are cultural heritages that need to be preserved and maintained. The unique architectural features of Midas Monument and Aslankaya Monument, which are two of Rock Monuments in the Phrygian Valley, are noteworthy with their rich visual symbols that adorn the structure. This study is important for examining the visual symbols of the Midas monument and the Aslankaya monument, and for attracting attention to artistic practices made with the Linolium printing technique of these monuments. This study is in screening model. In addition, this study has been conducted on excursions, examinations and practices. The aim of study is to examine the visual symbols at Midas Monument and Aslankaya Monument to transform the artistic interpretations with linol printing technique and to analyze the work of arts. In extent of this research, the plastic analysis of 14 work of arts produced by linol printing technique was made. The details taken from the ancient appearances of Midas Monument and Aslankaya Monument and the visual symbols in ancient structures were designed in Photoshop with a collage technique and were printed in multicolor with linol technique. In order to provide the ancient texture effects in the structures, wet-pressing methods by overlapping the carving tips and colors are used. The textural effects obtained in this way have played and important role in achieving an effort to reach an original expression language.