The effect of a negative oil price shock on an oil-exporting country: Evidence from Azerbaijan
Negatif petrol fiyatı şokunun petrol ihrac eden ülke üzerinde etkisi: Azerbaycan örneği
  1. Tez No: 622469
  2. Yazar: ARİF ARIFLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: petrol fiyatı, döviz kuru, petrol ihraç eden ülkeler, SVAR modeli, Azerbaycan ekonomisi, devalüasyon, oil price, exchange rate, oil-exporting country, SVAR model, Azerbaijan economy, devaluation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez negatif petrol fiyatı şokunun Azerbaycan ekonomisi üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada 2006:1-2018:8 dönemi ele alınmaktadır. İncelenen dönem yakın zamandaki sert petrol fiyat düşüşlerini kapsamaktadır. Bu doğrultuda, yapısal vektör otoregresyon (SVAR) modeli tahmin edilmiş, Cholesky ayrıştırma analizi ve block-exogeneity kısıtları kullanılarak yapısal şoklar ayrıştırılmıştır. Tezin bulguları şöyle özetlenebilir: (i) negatif petrol fiyat şoku devalüasyona, yüksek enflasyona, ekonomik aktivitede resesyona ve dış ticaret dengesinde kötüleşmeye yol açar. (ii) devalüasyon şoku benzer etkiler ortaya çıkarmaktadır: ulusal paranın devalüasyonu enflasyonun artmasına, ekonomik aktivitenin daralmasına ve dış ticaret dengesinin bozulmasına neden olur. Başka bir ifadeyle, her iki şok Azerbaycan ekonomisinde stagflasyonist etkiler ortaya çıkarmaktadır. Bu bulgular negatif petrol fiyat şokunun Azerbaycan ekonomisini devalüasyona yol açarak etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, Azerbaycan ekonomisindeki dalgalanmaların önemli bir kısmı devalüasyon ve petrol fiyat şokları tarafından açıklanmaktadır. Elde edilen bulgular, Azerbaycan ekonomisinin petrol fiyatındaki dalgalanmalara aşırı duyarlı olduğunu işaret etmektedir. Bu duyarlılığı azaltmak için petrol gelirlerine aşırı bağımlılığı azaltacak önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effect of a negative oil price shock on the domestic macroeconomic variables of Azerbaijan. The study covers the period from 2006:1 to 2018:8, which includes the recent oil price slump of 2014-2016. We estimate the structural vector auto regression model with Cholesky decomposition analysis and block-exogeneity restriction. We find that a negative oil price shock causes a currency devaluation, deterioration in trade balance, high inflation and recession. Furthermore, a currency devaluation shock generates a similar effect on domestic macroeconomic variables. Accordingly, devaluation deteriorates trade balance, increases inflation, and shrinks economic activity. In other words, these two shocks have a stagflationary effect on Azerbaijan's economy. These findings suggest that a negative oil price shock influences domestic macroeconomic variables via a currency devaluation. Moreover, an oil price shock and a currency devaluation shock explain a sizable portion of the variations in domestic macroeconomic variables. Our findings reveal that the Azerbaijani economy is highly sensitive to fluctuations in oil prices due to its high dependency on oil revenue. As a result, the government should implement policies targeted at decreasing this dependency.