Türkiye ekonomisinde lojistik sektörünün gelişimi ve lojistik sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri
Development and position of logistics in Turkish economy
- Tez No: 622470
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Dünya ve Lojistik, Türkiye ve Lojistik, Logistics, World & Logistics, Turkey & Logistics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünya ticaretinin gelişimi ile globalleşen yapı içinde sınırların kalkmasıyla beraber ticaretin ulaşım şekilleri değişmiştir. Bu değişikliğin en önemli oyuncularından olan Lojistik çok önemli ve değerli bir alan haline gelmiştir. A noktasından B noktasına ürünün taşınması olarak algılanan Lojistik, gelinen noktada tedarik zincirinin vazgeçilmez bir halkası olmuştur. Lojistik, ürünün üretiminin başlaması için gereken tedarikten ürünün son kullanıcıya ulaştırılması sürecinin her noktasında aktif olarak yer almaktadır. Tarladaki ürünün toplanmasından hatta tarladaki ürüne tohumların ulaştırılmasından masamıza yemek olarak gelmesi sürecinin tamamı tedarik zinciri ve lojistik ile tamamlanmaktadır. Lojistik kavramının açılımı, tarihçesi ve süreçlerini inceledikten sonra dünya litarütüründe Lojistik ve ekonomilerine yansıması ve son olarakta Türkiye'de lojistik ve Türkiye ekonomisinde yeri ve yansımaları değerlendirilerek, gelecek için öngörüler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the development of world trade, the forms of trade in trade have changed with the demarcation of the borders within the globalized structure. Logistics which is one of the most important players of this change has become a very important and valuable field. Logistics, which is perceived as the transport of products from Point A to Point B, has become an indispensable source of supply chain at the point reached. Logistics is actively involved in every aspect of delivering the finished product to the end user, which is required to start the production of the product. The entire process of harvesting the crops and transporting the seeds to the crops as food is completed with supply chain and logistics. Expansion of the concept of logistics, the logistics and evaluating the history and impact on the world economy literature after reviewing their processes and logistics, and finally effects and impacts in Turkey and on Turkey's economy, the predictions for the future are presented.