Popüler edebiyat dergilerinin kültür endüstrisi çerçevesinde metinsel çözümlemesi: Ot, Kafa ve Cins dergileri örnekleri
Textual analysis of popular literary journals in terms ofculture industry: Ot, Kafa and Cins journals
- Tez No: 622474
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL DAĞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Popüler edebiyat, kültür endüstrisi, tüketim, metalaşma, Popular literary, culture industry, consumptıon, commodification
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Türkiye'de yayımlanan popüler dergilerinin çerçevesinde temsilen örnek olarak seçilmiş Ot, Kafa ve Cins dergilerinin metin çözümlemesi oluşturmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın problemini ticarileşen edebiyat anlayışıyla dergilerin içerisinde kullanılan içeriklerin popüler kültür ürünlerine dönüşmeleriyle birlikte edebiyattan kopartılarak tüketim nesnelerine dönüşmeleri oluşturmaktadır. Sözü edilen dergilerin edebiyata ilişkin yaklaşımları irdelenirken, özellikle kültür endüstrisinin edebiyata ve tüketime etkileri göz önünde bulundurulmuştur. Çalışmanın amacı ve araştırma soruları doğrultusunda, popüler edebiyat dergilerinin metin düzeyinde çözümlemesi gerçekleştirilmiştir. Bunun için de nitel çözümleme yönteminden yararlanılmıştır. Çalışmada, bu alanda yayımlanan dergiler içerisinden Ot Kafa, Cins, dergileri örnek araştırma nesnesi olarak seçilmiştir. Ot dergisi 14 Şubat 2013, Kafa dergisi 1 Eylül 2014, Cins dergisi ise 1 Ekim 2015'de yayın hayatına başlamıştır. Sözü edilen dergilerin seçilme nedeni ise; yayın hayatına halen devam etmesi ve bu alanda Ot ve Kafa'nın ilk yayımlanan dergiler olmasıdır. Cins dergisi ise, diğer iki dergiye göre kıyasla geç bir tarihte yayımlanmaya başlasa da muhafazakâr bir çizgiyi benimsemesi açısından ele alınmıştır. Sonuç olarak, kültür endüstrisinin bir ürünü olarak yer alan popüler edebiyat dergilerinde edebiyat türleri önemini yitirirken; baskı kalitesi, kapak tasarımları ve işlenen konular ön plana çıkmıştır. Bu açıdan, dergiler birbirine benzemektedirler. Dolayısıyla, dergilerde edebiyat popülerleştirilerek tüketime sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to make the text analysis of Ot, Kafa and Cins that chosen as a representative sample of popular magazines published in Turkey, In this context, with the understanding of commercialized literature, The content of the magazines, the conversion of popular culture products into the consumption objects from the literature, to be converted into consumption objects, constitutes the problem of the study. While examining the approaches of these magazines to literature, especially the effects of cultural industry on literature and consumption, were taken into consideration. Popular literary magazines have analyzed at the text level in line with the aim of the study and research questions. The qualitative analysis method has used for this. In this study,“Ot, Kafa, Cins”magazines have selected as a sample research object. Ot magazine had launched on February 14, 2013, Kafa magazine on September 1, 2014, and Cins magazine had launched on October 1, 2015. The reason for the selection of these magazines is; Ot and Kafa are the first magazines that published in this field. Cins magazine, on the other hand, it has started to publish at a later date than the other two magazines, but it has discussed in terms of adopting a conservative line. As a result, literary genres had lost their importance in popular literary magazines as a product of the cultural industry. Print quality, cover designs and the topics covered have come to the fore. These magazines are similar in these respects. Therefore, with these magazines, the literature has popularized and have been presented to the reader's consumption.