Çevrimiçi popüler testleri çözmeye yönlendiren faktörlerin benlik saygısı çerçevesinde incelenmesi
The examination of the factors directing to take online popular quizzes in the context of self-esteem
- Tez No: 622473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi popüler testler, Onedio testleri, Benlik saygısı, Sosyal medya, Online popular quizzes, Onedio quizzes, Self-esteem, Social media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüzde, genellikle“Karakter, Psikoloji, IQ testleri”olarak adlandırılan,“Bu meşhur kişilik analizi testine göre sen aslında kimsin?”,“Ne kadar zekisin?”gibi başlıklara sahip çevrimiçi testler oldukça popülerdir. Bu testler, internette en fazla yayınlandığı içerik platformunun adıyla; Onedio testleri olarak da bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerini çevrimiçi popüler testleri çözmeye yönlendiren faktörleri benlik saygısı çerçevesinde incelemektir. Nicel veri toplama tekniğinin kullanıldığı bu araştırmada anket uygulanarak 265 öğrenciden elde edilen veriler, SPSS programında, Ki-kare, Pearson korelasyon analizi, Bağımsız örneklemler için t-testi ve Tek yönlü varyans analizi (ANOVA), çoklu karşılaştırmalarda, Tukey HSD ve Homogeneous Subsets kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerini, testleri çözmeye; merak-alışkanlık, eğlence, kişisel tatmin ve vakit geçirme faktörleri yönlendirmektedir. Bununla birlikte, testleri çözmeye yönlendiren faktörlerin cinsiyete göre farklılaştığı; eğlence ve kişisel tatmin faktörlerinin, kadınları, erkek öğrencilere göre testleri çözmeye yönlendirmede daha fazla etkili olduğu bulunmuştur. En fazla çözülen test kategorilerinin, Psikoloji, Karakter ve IQ-Genel Kültür olduğu ve Psikoloji testlerinin kadın, IQ-Genel Kültür testlerinin ise erkek öğrenciler tarafından daha fazla tercih edildiği bulunmuştur. Öğrencileri testleri çözmeye yönlendiren faktörler ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuçlar, literatür ışığında tartışılmış, son bölümde önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, online quizzes, generally named“Personality, Character, IQ tests”and entitled like“This quiz will reveal your true personality!”,“How intelligent are you?”, are enormously popular among individuals. These quizzes are also known as“Onedio quizzes”. This study aims to reveal the factors driving the students to take online popular quizzes and investigate whether the relationship between these factors and self-esteem. The study was designed quantitative data collection technics, therefore a questionnaire was applied to Anadolu University Faculty of Communication Sciences students. The sample consisted of 265 students. Quantitative data were analyzed by Chi-square, Pearson correlation coefficient, Independent sample t-test, One way ANOVA, Tukey HSD and Homogeneous subsets. Our findings revealed four factors for taking online popular quizzes. These are curiosity-habit, entertainment, self-satisfaction, time spending, respectively. Besides, the driving factors differentiate according to gender. Accordingly, females tend to take quizzes for self-satisfaction and entertainment. Findings showed that the most taken online popular quiz categories are Psychology, Character and IQ-General Knowledge tests. Further, there is also significant difference for taking popular quiz categories between females and males. Whereas, female students take more Psychology quizzes than males, male students take more IQ-General Knowledge tests than females. However, taking online popular quizzes was not associated with self esteem. Findings of the research were discussed in the light of previous studies and some suggestions were given for future research.