Hareketli görüntüde en boy oranı kavramı: Güncel bir problem örneği ve çözüm önerileri
Concept of aspect ratio in moving image: A current problem example and solution proposals
  1. Tez No: 622476
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hareketli Görüntü, En Boy Oranı, Kullanıcı Kaynaklı İçerik, Çevrimiçi Dijital Oyun, Moving Image, Aspect Ratio, User Generated Content, Online Digital Game
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Hareketli görüntüde en boy oranı, görüntünün kaydedildiği cihazlarda, kaydedilen görüntüde, bu görüntülerden üretilen içeriklerde, bu içeriklerin yayınlandığı platformlarda ve bu platformların yayınlarından görüntüleme yapan ekran ve projeksiyon cihazlarında amaca göre farklılık göstermektedir ve tarih boyunca da değişim göstermiştir. Kimi zaman farklı kulvarlar arasındaki rekabet sırasında müşteri sayısını artırma amaçlı kimi zaman da eserin sanatsal yapısında bir tasarım unsuru olarak, kimi zaman da bir eserin kendi platformu dışında başka bir platformda yayınlanması için farklı bir kopyası üretilirken değişime uğramıştır. Bu araştırmada bir hareketli görüntü kaynağının en boy oranı olarak farklı bir platformdan yayınlanırken ortaya çıkan uyumsuzluk problemi ele alınmıştır. Hareketli görüntü tarihi, geçmişten günümüze kadar en boy oranı perspektifinden incelenmiş geçmişte benzer uyumsuzluklar için geliştirilen çözümler araştırılmış ve problem örneğindeki kaynağa gerekli incelemeler yapılarak entegre edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aspect ratio in the moving image differs according to the purpose in the devices where the image is recorded, in the recorded image, in the content produced from these images, in the platforms on which these contents are broadcasted and in the screen and projection devices that display these platforms, and has changed throughout history. Sometimes it was changed in order to increase the number of customers during the competition between different lanes, sometimes as a design element in the artistic structure of the work, and sometimes when producing a different copy of a work to be published on another platform outside its own platform. In this study, the mismatch problem that arises when broadcasting from a different platform as the aspect ratio of a moving image source is discussed. The history of moving images has been examined from the perspective of aspect ratio from past to present and solutions developed for similar discrepancies in the past have been searched and integrated into the source of the problem by making necessary investigations.