Obez kadınlarda cinsel işlev ile kilo açısından kendini damgalama arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between sexual functions and self stigmatization in obese women
  1. Tez No: 622485
  2. Yazar: AYŞENUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN MUKADDES SEVİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Vücut Kitle İndeksi, Kilo Açısından Kendini Damgalama, Cinsel İşlev Bozukluğu, Obesity, Body Mass Index, Weight stigma, Sexual Dysfunction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Obezite günümüzde öne çıkan çok yaygın, fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönleri olan bir halk sağlığı sorunudur. Bu bağlamda obez bireylerin psikolojik problemler yaşadıkları, kendilerine karşı ön yargılı oldukları görülebilmektedir. Obez bireyler kendilerini damgalamaları sonucunda bir takım diğer sağlık sorunları da yaşamaktadırlar. Cinsel işlev bozukluğu obezite ve kilo açısından kendini damgalama ile ilişkili olduğu düşünülen rahatsızlıklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, obez kadınlarda cinsel işlev bozukluğu ile kilo açısından kendini damgalama arasındaki ilişkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda sosyal medya grupları ve diyetisyenler aracılığı ile İstanbul ilindeki 140 obez kadına ulaşılarak gönüllü iştirakleri ile uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre obez kadınlarda kilo açısından kendini damgalama düzeyi arttıkça cinsel işlev bozukluğu düzeyi artmaktadır. Kendini değersizleştirme düzeyi ile cinsel istek, etiketlenme korkusu ile de orgazm arasında negatif ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a common public health problem that stands out today. Obesity is a health problem with physiological, psychological and social aspects. In this context, it can be seen that obese individuals experience psychological problems and are biased against them. Because of the fact that obese individuals stigmatize themselves, they may suffer other health problems. Sexual dysfunction is one of the disorders thought to be associated with self-stigma in terms of obesity and weight. The aim of this study was to investigate the relationship between self-stigma and sexual dysfunction in obese women. For this purpose, the application was carried out with the participation of 140 obese women in Istanbul, which were reached through social media groups and dieticians, including patients who applied to obesity surgery. Research data were collected using a questionnaire. SPSS 21.0 package program was used to analyze the data. According to the results, sexual dysfunction in obese women is“high”and self-stigma is slightly above average. In obese women, as the BMI increases, the level of self-stigmatization and sexual dysfunction are increasing. There is a negative correlation between the level of self- stigmatization and the level of sexual desire and orgasm. In addition, there is no relationship between sexual desire and fear of labeling in obese women.