Makedonya'da Komnenos dönemi resim sanatı: Kurbinovo Aziz Georgios Kilisesi
Komnenian Art in Macedonia: The Church of Saint George at Kurbinovo
- Tez No: 622489
- Danışmanlar: PROF. DR. B. YELDA OLCAY UÇKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bizans, Komnenos Sanatı, Makedonya, Kurbinovo Aziz Georgios Kilisesi, Bogomillik, Byzantine, Komnenian Art, Macedonia, Church of Saint George, Bogomilism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 502
Özet
Bizans İmparatorluğu'nda Komnenos Hanedanlığı'nın (1081-1204) iktidarda olduğu yıllar, ikonografik değişiklikler ve üslup açısından yeni bir sanat tarzının görüldüğü bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüze kadar gelebilen Komnenos Sanatı eserlerinin büyük bir kısmı başkent dışında, eyaletlerde bulunmaktadır. Özellikle 12. yüzyılın ikinci yarısında, Makedonya bölgesinde bulunan bazı kiliselerin resim programları, Komnenos dönemi sanat eserlerinin en güzel örnekleri olarak bilinmektedir. Komnenos Sanatı'nın önemli bir eseri olan Aziz Georgios Kilisesi, Makedonya'da Prespa Gölü Bölgesi Kurbinovo Köyü yakınlarında yer almaktadır. 1191 yılında yapıldığı bilinen kilisede, Bizans Anıtsal Resim Sanatı'nda ilk olarak görülen Melismos ve Anna'nın Meryem'i Emzirmesi gibi sahneler yer almaktadır. Bu tez çalışmasında Aziz Georgios Kilisesi'nin resim programı incelenmiş ve içeriğine etkili olan dini, sosyal ve siyasi unsurlar araştırılmıştır. Sonuç olarak, Kilisenin resim programının içeriğinin yaşanan dini tartışmalarla, bölgedeki heretik akımlarla, sosyal ve politik olaylarla ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The years the Komnenian Dynasty rules the Byzantine Empire is a period when a new art form with distinct iconography and style appears. Almost all the examples of Komnenian Art can be seen only at provinces. Especially the second half of the 12th century, art programs of some churches in Macedonia region are generally accepted as the finest examples of Komnenian Art. The church of Saint George, which is known as one of the most important examples of Komnenos Art, is located in Macedonia at Prespa region near Kurbinovo village. The church, which is known to be built in 1191, has the first instances of the Melismos and Anna breast-feeding Mary scenes in Byzantine Monumental Art. In this thesis, the art program of Saint George Church is investigated and religious, social and political factors affecting the content of the program are investigated. This work concludes that religious discussions, regional heretical movements, social and political events contributed to the composition of the art program of the Church.