'Azerbaycan milli tarihinde 'Maârif ve Medeniyet dergisi'nin' (1923-1924) özetlenmesi ve değerlendirilmesi'
Summarizing and evaluating of 'Maârif ve Medeniyet' Journal (1923-1924) in national history of Azerbaijan
- Tez No: 622490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan'da Maârif, Zahmet okulları, Türkçenin düzenlenmesi, Türk tiyatrosu, Osmanlıca, Enlightenment in Azerbaijan, Schools of bother, Turkish theater, Regulation of Turkish, Ottoman Language
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Tarihin en eski zamanlarından beri Azerbaycan çeşitli milletlerin egemenliği altında olmuştur.Bunların yan etkileri Azerbaycan halkının eğitim ve medeniyetini olumsuz yönde etkilemiştir. Azerbaycan halkı XIX yy.ın sonları XX yy.ın başlarına doğru kültürel, sosyal ve siyasi anlamda yeni bir yapılanma içerisinde idi. Fakat Sovyetlerin kurulmasıyla gerileme dönemi başlamıştır. Bu dönemde halkı aydınlatmak ve bilinçlendirmek için yollar aranmıştır ve bu sebepten okullar ve gazeteler açılmıştır. Bununla da milli mücadeleye destek olmuşlardır.“Azerbaycan Milli Tarihinde ”Maârif ve Medeniyet Dergisi'nin“(1923-1924) Özetlenmesi ve Değerlendirilmesi”tez konusu kapsamında kaynak tarama yöntemiyle araştırmalar yapılmış ve daha önce çalışılmamış olar“Maârif ve Medenyet Mecmuası'nın”Osmanlıcadan çevrilmesi ve özetlenerek maârif, medenyet, ilim, terbiye , okulların durumu vs. konuların araştırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the earliest times in history, Azerbaijan and its geography have come under the rule of various nations. This situation negatively affected the education and civilization of the Azerbaijani people. The people of Azerbaijan XIX century, XX century, cultural, social and political sense has entered into a new structure. However, with the establishment of the Soviets, regression period has started. During this period, ways were sought to enlighten and raise public awareness. New schools were opened and newspapers were made for this purpose. These schools and newspapers supported the national struggle. In the scope of the thesis summarizing and evaluating the Journal of“Maârif ve Medeniyet”(1923-1924) in Azerbaijan National History. And“Maarif ve Medeniyet”, which had not been studied before, was translated from Ottoman. At the same time summarized Enlightenment, civilization, science, education, the status of schools, etc. to investigate the subjects.