İstihdam yaratmayan büyümenin Türkiye'de ve OECD ülkelerinde sınanması
The examinition of the growth not generating employment in Turkey and OECD countries
  1. Tez No: 622512
  2. Yazar: DENİZ SONGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KÜÇÜKAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdamsız Büyüme, İşsizlik, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, Tam Düzeltilmiş En Küçük Kareler Yöntemi (FMOLS), Dinamik En Küçük Kareler Yöntemi (DOLS), Jobless Growth, Unemployment, Economic Growth, Panel Data Analysis, Fully Modified Ordinary Least Squares (FMOLS), Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada seçili 5 yüksek gelişmiş (Kanada, Almanya, Japonya, İsveç ve ABD) OECD ülkesi ve 5 orta gelişmiş (Şili, Macaristan, Meksika, Polonya ve Türkiye) OECD ülkesi için 2010:1-2017:4 dönemi arasında çeyreklik veriler kullanılarak ''İstihdamsız Büyüme Hipotezi''nin test edilmesi amaçlanmaktadır. Hipotez; ekonomik büyüme arttığında bunun işsizliği azaltmayacağını iddia eder. Çalışmada öncelikle kurulan modeldeki değişkenlerin durağanlık analizleri (Levin, Lin & Chu, Im, Pesaran and Shin, Breitung) yapılmıştır. İkinci aşamada ise değişkenler arasında uzun dönemli ilişkilerin olup olmadığı koentegrasyon analizi ile (Pedroni ve Kao ) araştırılmıştır. Son aşamada ise değişkenler arasındaki uzun dönemli kat sayılar Tam Düzeltilmiş En Küçük Kareler Yöntemi (FMOLS) ve Dinamik En Küçük Kareler Yöntemiyle (DOLS) tahmin edilmiştir. Yapılan uygulama sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır: a) Değişkenlere uygulanan birim kök testleri sonucunda, değişkenlerin düzey değerlerde durağan olmadıkları ancak birinci farkları alındığı zaman %1 önem seviyesinde durağanlaştıkları tespit edilmiştir. b) Pedroni Panel Koentegrasyon ve Kao Panel Koentegrasyon test sonuçları ise; %5 önem düzeyinde değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. c) FMOLS ve DOLS yöntemlerine göre ''İstihdamsız Büyüme Hipotezi'' panel bazında değerlendirildiğinde geçerli değildir. Ülkeler bazında değerlendirildiğinde; Türkiye, Macaristan, Polonya, Meksika, Kanada, Almanya, Japonya ve İsveç ülkelerinde geçerli değildir, ABD'de ise geçerlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, testing the hypothesis of employment-free growth is intended by used quarterly data between 2010:1-2017:4 period fort he selected 5 highly developed OECD countries (Canada, Germany, Japan, Sweden and USA) and 5 medium-developed OECD countries (Chile, Hungary, Mexico, Poland and Turkey). Hypothesis claims that unemployment will not decrease when the economic growth increases. In the study, firstly the stability analyses (Levin,Lin-Chu,Im,Perasan and Shin Breitung) of variables on model are made. On the second stage, whether or not there is long period relations between factors was investigated with cointegration analysis (Pedroni and Kao). On the last stage, long period coefficients between factors was estimated with (FMOLS) Fully Modified Ordinary Least Squares and (DOLS) Dynamic Ordinary Least Squares methods. These results are reached according to application: a) As a result of unit root tests applicated on factors, it was identified that factors aren't stable on level values, but they are stable by one percent importance when first differences are taken. b) The results of Pedroni Panel Cointegration and Kao Panel Cointegration tests show that there is five percent importance long term relations between factors. c) According to FMOLS and DOLS methods, the growth hypothesis without employment is not valid when it is evaluated on the basis of panel data analysis. On the other hand, when it is evaluated on the basis of countries, it is not valid in Turkey, Hungary, Poland, Mexico, Canada, Japan, Germany and Sweden, but in the USA.