Örgütsel özdeşleşmenin kurumsal itibar üzerindeki etkisi
The effect of organizational identification on corporate reputation
  1. Tez No: 622526
  2. Yazar: SERDAR SEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faktör analizi, Örgüt, Ögütsel özdeşleşme, Kurumsal itibar, Factor analysis, Organization, Organizational identification, Institutional reputation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanlar kendilerini genellikle belirli grup üyelikleri açısından tanımlarlar. Kendilerini bir ülke, cinsiyet, takım ve organizasyonun bir parçası olarak görmeye dayalı sosyal kimlikleri mevcut hayatta yaygındır. Buna karşın, bu grupların da hayatta kalmaları üyelerine bağlıdır. Çalışanların tutum ve davranışları kuruluşlar için son derece önemlidir. Olumlu bakma yoluyla olumlu görme ve düşünme yaklaşımı olarak isimlendirilen pozitif psikoloji çerçevesinde "örgütsel özdeşleşme'', bireyin üyesi olduğu örgütün değerlerini, hedeflerini ve varlıklarını kendi değerleri, hedefleri ve varlıkları gibi benimseyerek kendini örgüt bünyesinde kimliklendirmesidir. Bu tez, örgütsel özdeşleşmenin önemi kavrayabilmek ve kurumsal itibar üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Ampirik çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, örgütsel özdeşleşme kavramının gelişimi, önemi, içerdiği boyutlar, literatürdeki yeri, literatürde örgütsel özdeşleşme üzerinde etkili olan sosyo ekonomik veya demografik özellikler ve ölçüm yöntemlerine yer verilmiştir. İkinci aşama, kurumsal itibar kavramının oluşuma etki eden unsurlar, kurumsal itibarı oluşturan temel bileşenler, ölçüm yöntemleri ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Üçüncü aşamada kurumsal itibar ve örgütsel özdeşleşmeyi belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi ampirik olarak test etmek için bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Örgütsel Özdeşleşmenin Kurumsal İtibar Üzerindeki Etkisi üzerine analizinde birincil veri toplama yöntemi olan anket uygulamasına başvurulmuş olup, araştırmalar toplanan nitel ve nicel veriler içermektedir. Anketteki maddelerin yapı geçerliliğinin bulunup bulunmadığını araştırmak amacıyla faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucunda elde edilen boyutlar arasında ilişkinin tespiti için korelasyon analizine başvurulmuştur. Korelasyon analizi sonucunda elde edilen ön bilgiler doğrultusunda hipotezlerin testi için doğrusal regresyon analizlerine başvurulmuştur. Faktör analizi sonucunda belirlenen faktörlerin katılımcıların yaş, cinsiyet, eğitim gibi demografik özelliklerinin yanı sıra bulundukları kurumdaki statülerine ve çalışma sürelerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testi uygulanmış olup, çalışmada yürütülen analizlerde SPSS 18 paket programından yararlanılmıştır. Bulgular, örgütsel özdeşleşmenin kurumsal itibar üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Bulgular, örgütsel özdeşleşme literatürüne yeni bir bakış açısı getirmenin yanı sıra mevcut literatürü desteklemektedir. Örgütsel özdeşleşme kurumsal itibar yönetiminin bir parçası olarak yöneticiler için de rehberlik sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
People often identify themselves in terms of particular group membership. Social identities based on seeing themselves as part of a country, gender, team and organization are common in current life. However, the survival of these groups depends on their members. Attitudes and behaviors of employees are very important for organizations. Within the framework of positive psychology called positive approach and thinking through positive looking, "organizational identification' kimlik is the self-identification within the organization by adopting the values, targets and assets of the organization to which it is a member, as their own values, goals and assets. This thesis aims to comprehend the importance of organizational identification and to examine its effect on corporate reputation. The empirical study was carried out in three stages. In the first stage, the development, importance and dimensions of the concept of organizational identification, its place in the literature, socio-economic or demographic characteristics and measurement methods which have an impact on organizational identification are given in the literature. The second stage, the factors that affect the concept of corporate reputation, the basic components of corporate reputation, measurement methods are explained in detail. In the third stage, an application was made to determine the institutional reputation and organizational identification and empirically test the relationship between them. In the analysis of the Effect of Organizational Identification on Institutional Reputation, the questionnaire which is the primary data collection method was used and the researches included qualitative and quantitative data collected. Factor analysis was used to investigate the construct validity of the items in the questionnaire. Correlation analysis was used to determine the relationship between the dimensions obtained as a result of factor analysis. In line with the preliminary information obtained from the correlation analysis, linear regression analysis was used for the testing of hypotheses. Independent sample t test and ANOVA test were used to determine whether the factors determined as a result of factor analysis differed according to demographic characteristics of the participants such as age, gender, education as well as their status and working time in the institution and SPSS 18 package program was used in the analyzes conducted in the study. Findings show that organizational identification has an impact on corporate reputation. The findings provide a new perspective to the organizational identification literature and support the existing literature. Organizational identification is also provided for managers as part of corporate reputation management.