Kayalıpınar 2012 yılı kazılarından ele geçen Assur Ticaret Kolonileri Çağı seramiği
The ceramic of the Assyrian Trade Colony Whichoccurs from Kayalıpınar excavation in 2012
- Tez No: 622527
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN ÇEVİRİCİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Assur Ticaret Kolonileri Çağı, Kayalıpınar, seramik, Age of Assyrian Trade Colonies, Kayalıpınar, pottery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Sivas İli Yıldızeli ilçesine bağlı Kayalıpınar Yerleşmesi J. Yakar ve A. GürsanSalzman tarafından keşfedilmiştir. A. Tuba Ökse tarafından yapılan yüzey araştırılmalarıyla daha iyi tanınmasını sağlamıştır. Kazıların ilk dönemi 2005-2009 yıllarında A. Müller-Karpe'nin bilimsel sorumluluğu altında gerçekleşmiştir. 2012 yılında kazı çalışması Bora Uysal'ın bilimsel sorumluluğu altında yapılmıştır. Çalışma esnasında ele geçen eserler arasından Assur Ticaret Kolonileri Çağı Seramiği çalışmamın ana konusunu oluşturmaktadır. Ele alınan mevcut malzeme çizilerek tipolojik değerlendirilmesi yapılmış, formlara göre sınıflandırılmış ve katalogda toplanmaya çalışılmıştır. Ele geçtikleri tabakalarla birlikte değerlendirilen seramikler, aynı zamanda çağdaş yerleşmelerle karşılaştırılarak benzerlikleri ve farklılıkları incelenerek tarihlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmamızın sonucunda, Kayalıpınar yerleşmesinde, çağdaş yerleşmelerle yoğun benzerlikler gösterdiği gibi benzeri bulunmayan farklı formlarında yer aldığı gözlemlenmiştir. Çömleklerin hamurları, biçimleri, bezemeleri, yapım yöntemleri ve üslup değişimleri tarihlemede önemli bilgiler vermektedir. Farklı yerlerde ele geçen tipler ticareti göstermektedir. Kalite farkı ise toplumsal statüyü ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
Kayalıpınar Settlement of Yıldızeli District of Sivas Province was discovered by J. Yakar and A. Gürsan-Salzman. A. Tuba Ökse has provided better recognition with surface studies to Kayalıpınar Settlement. The first period of excavations was carried out under the scientific responsibility of A. Müller-Karpe in 2005-2009. In 2012, the excavation was carried out under the scientific responsibility of Bora Uysal. Among the works uncovered during the study, Age of Assyrian Trade Colonies Ceramic is the main subject of my study. The existing material, which is considered, has been drawn by typological evaluation, classified according to forms and tried to be collected in the catalog. The ceramics evaluated together with the seized layers were compared with the contemporary settlements and their similarities and differences were examined and which were tried to be dated. As a result of our study, it has been observed that the Kayalıpınar Settlement exhibits intense similarities with contemporary settlements. It was observed there were different forms which unique in here. The doughs, forms, decorations, construction methods and style changes of the pottery give important information in dating. The types uncovered in different locations show trade. Quality difference refers to social status.