Kütahya'da meskûn Üsküp muhacirleri ( Sözlü tarih çalışması )
Residential Skopje imigrants in Kütahya (Oral history study)
- Tez No: 622583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MURAT ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Tarih, Folklore, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Oral History, Migration, Immigrant, Skopje, Turkey, Torbesh, Free Immigrant, Kütahya, Customs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Kütahya'da meskûn Üsküp muhacirleri adlı bu çalışmada Türkiye'de son zamanlarda gelişmeye başlayan sözlü tarih yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın esası mülâkat tekniğine dayanmakla birlikte arşiv belgeleri ve yazılı eserler de kullanılmıştır. Torbeşler olarak nitelendirilen Üsküp muhacirlerinin göç etmeden önceki yaşamları, içinde bulundukları siyasal, sosyal ve kültürel problemler incelenmiş ve böylece göçün sebepleri ortaya konulmuştur. Akabinde göç süreci incelenmiş, neden ve nasıl Kütahya'ya iskân olundukları araştırılmıştır. Nihayet son bölümde Kütahya'da meskûn Torbeşlerin ilk yerleşimlerinden günümüze kadar yaşadıkları sosyal, kültürel ve ekonomik hayatları araştırılmıştır. Anahtar Kelimler: Sözlü Tarih, Göç, Göçmen, Üsküp, Türkiye, Torbeş, Serbest Göçmen, Kütahya, Örf-âdet
Özet (Çeviri)
Recently started to develop“oral history method”was used in this“Kütahya inhabited refugees from Skopje”named study. While the essence of the study was based on the interview technique, archival documents and written works were also used. The life, political, social and cultural problems of the Skopje migrants called as Torbeshes before the immigration were examined and whereat the reasons of the migration were explained. Subsequently, the migration process was investigated and why and how they were settled in Kütahya were examined. Finally, the social, cultural and economic lives of the Torbesh people settled in Kütahya have been investigated from their first settlements to the present day.