Velilerin okul öncesi öğretmen algıları ve öğretmenleriyle iletişim kurma düzeyleri
Parents' Pre-School Teacher perceptions and communication levels
  1. Tez No: 622614
  2. Yazar: SEVDA YAŞIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AYDIN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmeni, veli, iletişim, öğretmen algısı, Pre-school teacher, parent, communication, perception of teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma, çocuklarını bağımsız anaokullarına ve ilköğretim okulları bünyesinde bulunan anasınıflarına gönderen velilerin okul öncesi öğretmen algıları ve okul öncesi öğretmeni ile iletişim düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma evreni 2018-2019 eğitim öğretim yılında, Çanakkale'deki Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmi anasınıfları, uygulama anasınıfı ve bağımsız anaokullarına çocuğu devam eden 306 veliden oluşmaktadır. Araştırma, araştırmaya katılan velilerin cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, mesleği, evde kaç kişi yaşadıkları, kaç çocuğu olduğu ve kaçının okul öncesi eğitim aldığı gibi değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı irdelenmiştir. Amaç doğrultusunda ilişkisel tarama modeline dayalı olarak desenlenen araştırmada verilerin toplanması amacı ile geliştirilen ölçekle veriler elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde istatistiksel veri programlarından yararlanılmıştır. İlişkisel tarama modeli esas alınarak desenlenmiş çalışmada; bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon katsayısı analizleri kullanılmıştır. Velilerin okul öncesi öğretmen algıları ve iletişim kurma düzeyleri ile ilgili olarak, ebeveynlerin cinsiyet değişkenine göre görüşlerinde, 1. Velilerin Okul Öncesi Öğretmen Beklentileri, 2. Velilerin Okul Öncesi Öğretmen Algıları, 3. Velilerin Okul Öncesi Öğretmeni ile İletişim Düzeyler üç boyutta anlamlı farklılaşma görülmüştür. Araştırmaya katılan ebeveynlerin çoğunluğunun kadın olması çocuk bakımı ve eğitimi konusunda kadınlara daha çok sorumluluk yüklenmektedir. Araştırma sonucuna bakılacak olursa katılanların çoğunluğu okul öncesi öğretmeninin kadın olmasını istemektedir. Buradan sonuç olarak okul öncesi kurumlarında çocuk ile ilgilenmesi gereken kişi olarak yine kadınlar olarak düşünülmekte ve çocuğa anne gibi yaklaşması beklenerek eğitimden çok çocuğun bakımı ile ilgilenmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the perception of pre-school teachers and communication levels with pre-school teachers by the parents who send their children to independent kindergartens and kindergartens within primary schools. The population of the study consists of 306 parents whose children continue to study kindergartens, practising class and the official kindergartens affiliated to the National Education Directorate in Çanakkale in 2018-2019 academic year. The study examined whether the participants differed according to variables such as gender, age, educational status, occupation, how many people lived at home, how many children they have, and how many of children go to pre-school education. In the study, which was designed based on the relational scanning model, the datas were obtained with the scale developed in order to collect the datas. Statistical data programs were used to analyze the datas. In the study which was designed based on relational scanning model;, correlation coefficient analyzes, one-way analysis of variance (ANOVA) and independent sample t-test were used. Regarding the perceptions of parents on the pre-school teachers and the level of communication with pre-school teachers, there were significant differences in the views of parents on three formats such as, 1. Expectations of parents from pre-school teachers 2. Perceptions of parents on pre-school teachers 3. Levels of Communications of Parents with pre-scool teachers according to the gender variable. As the majority of the parents participating in the study are women, women have more responsibility for the care and education of child. The results of the research is looked at, the majority of the participants want pre-school teachers to be women. As a result, in pre-school institutions, women are considered as the people who should take care of the child and they are expected to take care of the child rather than education by expecting to approach the child as a mother.