Belediyelerde kararlara demokratik katılıma bir örnek olarak Ermenek İlçe Belediyesi
Ermenek District Municipality as an example of democratic participation in decisions in municipalities
- Tez No: 622615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Katılım, Yerel Yönetim, Yerel Demokrasi, Participation, Local Government, Local Democracy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türk yönetim sistemi merkezden yönetim ve yerinden yönetim olarak iki temele ayrılmış ve demokrasinin işleyişi açısından daima birbiriyle etkileşim içerisinde olmuştur. Yerel anlamda demokratik yönetimlerin ve yerel siyasal kültürün oluşması pek çok olgu gibi belli bir tarihsel süreç içerisinde olmuştur. Günümüzde demokrasinin temel kurumları olarak görülen yerel yönetimler, halkın da yönetime katılmasına ve halkın kendi kendilerini yönetmesine yerel anlamda olanak sağlayan demokrasinin yerel anlamda hayata geçirildiği en önemli kuruluşlardır. Yerel yönetimler temsilci ve seçmen arasındaki mesafeyi en aza indirgeyerek gerçek bir seçme, denetleme ve katılım sürecini sağlamaktadır. Karar organlarını doğrudan seçmesi bakımından yerel halk katılım ve denetleme sürecine demokratik açıdan en önemli etkiyi gösterse de karar süreçlerine katılımda diğer faktörlerin de bu sürece göz ardı edilemez önemli etkileri söz konusudur. Bu çalışmada demokrasi, yerel demokrasi ve yerel yönetim birimleri etraflıca irdelenmiş, katılımcı demokrasi konusu işlenmiş, ülkemizde Türk belediyeciliğinde kararlara demokratik katılma konusu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca örnek ilçe olarak Karaman ili Ermenek ilçesi belediye çalışmaları, katılımcı demokrasi açısından incelenmiş ve yapılan anket çalışması ile Karaman ili Ermenek ilçesi sınırları içerisindeki yerel halkın karar süreçlerine katılımı ve bu süreci etkileyebilmelerinin tespit ve analizi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish management system as the central management and local management has always been in interaction with each other in terms of the functioning of democracy and divided into two basic. Local sense of democratic governance and the formation of local political culture has become in many cases as a certain historical period. Local governments, which are nowregarded as the basic institutions of democracy, are the most important institutions in which the local people, in the local sense, are allowed to participate in the government and the local self-governance. Local government representatives and minimizes the distance between voters by selecting a reality, providing süper vision and participation in the process. Interms of choosing direct participation and decision-making organ of the local people to control the most important effect in terms of democratic participation process. Although if that other factors in the decision-making process is also said that unless significant effects can not be ignored. In this study, democracy, local democracy and local government units are discussed in detail, the subject of participatory democracy has been processed and the issue of democratic participation in the decisions of Turkish municipality has been tried to be put forward. Also sample districts as Karaman Ermenek town ship municipal work, examined in terms of participatory democracy and the survey with Karaman participation in decision-making processes of local people in the Ermenek town ship and detection being able to influence this processand the analysis was performed.