Çocuklara yönelik televizyon reklamlarında toplumsal cinsiyet rolleri: Cartoon Network örneği
Gender roles in children's television advertisements: Case of Cartoon Network
- Tez No: 622640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATILIM ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyet Rolleri, Çocuk, Reklam, Gender, Gender Roles, Children, Advertisement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Çocukların gelişim süreçlerinde toplumsal cinsiyet rollerinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Bir toplumun kadın ve erkeğe ait olarak atfettiği roller, çocuklara birçok kurum tarafından aktarılmaktadır. Toplumsallaşma süreci içerisinde çocuk cinsiyet rollerini öncelikle ailesinden öğrenmektedir. Ailede başlayan bu öğrenme sürecinde kitle iletişim araçlarının önemli bir yeri bulunmaktadır. Kitle iletişim araçları toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirici bir rol üstlenmektedir. Kitle iletişim araçları arasında özellikle televizyonun, toplumsal cinsiyet rollerinin sunumunda yadsınamaz bir yeri bulunmaktadır. Toplumsal cinsiyet rollerinin aktarılması, pekiştirilmesi ve yeniden üretilmesi bakımından, televizyon reklamları önemli bir yerdedir. Özellikle çocuklara yönelik televizyon reklamlarında toplumsal cinsiyet rollerinin sunumu, çocukların toplumsal cinsiyetle ilgili düşüncelerini şekillendirmektedir. Televizyon reklamlarından iletilen toplumsal cinsiyetle ilişkili birçok davranış kodu çocukların bu düşüncelerinin şekillenmesinde belirleyici olmaktadır. Bu çalışmanın amacı çocuklara yönelik televizyon reklamlarında toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl sunulduğunu ortaya çıkarmaktır. Çalışma ile çocuklara yönelik televizyon reklamlarında toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının olup olmadığının anlaşılmasına katkıda bulunulacaktır. Bu amaçla, Cartoon Network kanalında 1 Nisan 2019- 30 Nisan 2019 tarihleri arasında, 18.00-21.00 saat diliminde yayınlanan reklamlar araştırmaya konu edilmiştir. Reklamlar içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, çocuklara yönelik televizyon reklamlarında toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının varlığını sürdürdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Gender roles play an important role in the development of children. The roles that a society attributes to men and women are conveyed to children by many institutions. In the process of socialization, the child firstly learns gender roles from his family. Mass media has an important place in this learning process that started in the family. Mass media plays a role in reinforcing gender roles. Among the mass media, television has an undeniable role in the presentation of gender roles. Television advertising plays a key role in the transposition, reinforcement and reproduction of gender roles. The presentation of gender roles, especially in television commercials for children, shapes children's views on gender. Many gender-related codes of conduct transmitted through television commercials are decisive in shaping these children's thoughts. The aim of this study is to reveal how gender roles are presented in television commercials for children. The study will contribute to the understanding of gender stereotypes in television commercials for children. For this purpose, the ads broadcasted in Cartoon Network between April 1, 2019 and April 30, 2019, in the 18.00-21.00 time zone were investigated. Ads were analyzed by quantitative content analysis method. As a result, it was seen that gender stereotypes exist in television commercials for children.