Televizyon reklamlarında çocukluk kavramının dönüşümü
The evolution of the concept of childhood in TV commercials
  1. Tez No: 601731
  2. Yazar: EVREN DEĞERLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI FAVARO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocukluk, Medya, Televizyon reklamları, Koton Kids'' reklamları, Child, Childhood, Media, TV commercials, Koton Kids'' commercials
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Toplumsal yaşamdaki değişim ve dönüşümler, enformasyon aktarıcısı konumunda olan kitle iletişim araçlarına ve onların aktardıkları içeriklere de yansımaktadır. İçinde bulunduğu toplumsal bağlamı yansıtan bu içeriklerle birlikte, başat değerler yeniden inşa edilmektedir. Bu içeriklerin başında da televizyon reklamları gelmektedir. Televizyon reklamları, bir tanıtım aracı olarak görülse de, alt metin bağlamında hâkim sistemin değerlerini empoze etmektedir. Bu durumdan en kolaylıkla etkilenen kesim olarak çocuklar gösterilebilmektedir. Bu çalışmada, 2014-2016 yılları arasında yayınlanan ''Koton'' firmasının ''Kids'' koleksiyonuna ait olan çocuklara yönelik televizyon reklamlarındaki çocuk temsilleri, araştırmanın odağına alınmaktadır. Örneklem olarak inceleme altına alınan veriler, Frankfurt Okulu teorisyenlerinin ortaya koyduğu kültür endüstrisi kavramı tarihsel süreç bakımından başlangıç kabul edilerek, tüketim toplumuna ve postmoderniteye ilişkin kuramsal çerçeve kapsamında incelenmektedir. Çalışmada ayrıca çocukluk ve aileye ilişkin temsil biçimlerinin moderniteden postmoderniteye geçiş sürecinde ne şekilde bir dönüşüm gerçekleştirdiği, aile, çocuk ve otorite üzerine geliştirilmiş sosyolojik yaklaşımlardan hareketle ele alınmaktadır. Bu çerçevede televizyon reklamlarındaki temsillerin çözümlenmesinde, sosyo-kültürel ve psikanalitik anlam çerçevesini ortaya koymak açısından göstergebilimsel analizden de yararlanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Changes and conversions in communal living reflect on mass media which is an information transmitter and also reflect on the content that mass media transmits. With the help of these contents reflecting social context, dominant values are reconstructed. TV commercials are the leading of all these. Even though TV commercials are seen to be as a means of advertisement, they empose morals of the sovereign system as a subtext. Children can be shown as the most affected segment of society in the present case. In this study, representations of children belonging to ''Kids'' collection of a company named ''Koton'', in TV commercials which were broadcasted between the years of 2014 and 2016 are focused. The data examined as samples are analyzed within the context of theoretical framework of consumption society and postmodernity conceeding culture industry as a starting point which Frankfurt Theorists established. In this study, how the representations related to childhood and family have been transformed in the process of transition from modernity to postmodernity based on sociological approaches which were developed upon family, child, authority is also discussed. Within this scope, in analysis of representations of TV commercials, semiotic analysis is also referred on the purpose of presenting sociocultural and psychoanalitic meaning frame.