Gelecek gazeteciliği örneği olarak sanal gerçeklik ve artırılmış gazetecilik uygulamaları
Using virtual reality and augemented reality as an example of future journalism
  1. Tez No: 622659
  2. Yazar: İHSAN TARIK ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik, Gazetecilik, Z Kuşağı, Haber, Virtual Reality, Augmented Reality, Journalism, Generation Z, News
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte habercilik uygulamaları da değişmeye başlamıştır. Habercilik mesleğinin; dolayısıyla haber yayımının değişmesi sonucunda farklı habercilik pratikleri deneyimlenmeye başlamıştır. Son birkaç yılın en yaygın uygulamalarından olan VR ve AR Gazeteciliği günümüzde değişen gazetecilik ve haber yayımının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma kapsamında dünya genelinde yayılmakta olan VR ve AR gazeteciliğinin haberciliğe olan etkileri geleceğin haber tüketicileri olarak Z kuşağını temsil eden 20 kişi ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşme ile ön görülmeye çalışılmıştır. AR, VR ve T.V. haber formatı olmak üzere üç ayrı formatta 3'er dakika uzunluğunda haber videosu oluşturulmuş, görüşmecilere videoların hangi kategoriye ait olduğu hakkında herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadan haber videolarının etki gücü ölçülmüştür. Yapılan görüşmelerde konu ile alakalı olan en dikkat çekici yanıtlar analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda ortaya çıkan bulgular geleceğin haber tüketicileri olan Z kuşağı bireylerin VR ve AR uygulamalarını normal T.V. haber videolarına göre daha etkileyici ve gerçekçi bulduğunu ortaya koymuştur. Bu veriler ışığında Türkiye haber medyasının ileri teknoloji gazetecilik uygulamaları olan VR ve AR uygulamalarına geçtiği takdirde genç nesil tarafından ilgi göreceği ve işlerlik kazanacağı kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Journalism applications have started to change with the development of technology. As a result of the change in the profession of journalism and the way of news production, different journalism practices began to be experienced. VR and AR Journalism, one of the most common practices of the last few years, have emerged as a result of the changing journalism and news publication. In this study, the effects of VR and AR journalism, which is spreading all over the world, on journalism are tried to be predicted through semi-structured interviews with 20 people who represent generation Z as future news consumers. AR, VR and T.V. News format were created in three different formats, each last 3 minutes and the impact power of the news videos was measured without informing the interviewees about which category the videos belong to. However, during the interviews, the most remarkable answers related to the subject were analyzed. As a result of the study, the findings revealed that VR and AR applications of Z generation individuals who are the future news consumers of normal T.V. news videos found more impressive and realistic. In light of this data, it has been proved that future of Turkey's media would be promising and gain attention of gen Z on condition that journalistic practices are applied.