Yargıtay kararları ışığında limited şirketlerde ortağın haklı sebeple çıkması ve çıkarılması
The partner's departure and dismissal in limited companies with just causes in light of the rullings of the Supreme Court
- Tez No: 622660
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited şirket, haklı neden, ortaklıktan çıkma, ortaklıktan çıkarılma, Limited company, just cause, withdraw from a partnership, dismissal from the partnership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Limited şirketler, ortaklık yapısı, kuruluşu ve sona ermesi bakımından Türk Ticaret Kanunu ile sağlanan kolaylık nedeniyle Türkiye'deki en yaygın şirket türüdür. Limited şirketlerin tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de şirketin tasfiyesinin ve ortaklıktan ayrılma imkanının kolay olmasıdır. Şirketlerde ortaklık ilişkisinin ne şekilde sona ereceği Kanunda açıkça gösterilebilir. Bunun yanında doğrudan bir sona erme sebebi olarak gösterilmeyen, ancak hayat akışı içinde ortaya çıkan farklı olaylara uyum sağlayacak bir üst kavramın da oluşturulduğu görülmektedir. Bu kavram“haklı sebep”olarak ifade edilmiştir. Kanun Koyucu, limited şirkette ortakların haklı sebep göstermesi durumunda çıkması; şirketin ortağın şirkette kalması yönünde sakınca bulunması durumunda ise haklı sebeple çıkarılması prosedürlerini kabul etmiştir. Ancak haklı neden kavramının ne olduğu TTK'da tanımlanmamıştır. Bu çalışmada haklı nedenlerin neler olduğu ve sonuçları hakkında doktrin ve yargı kararları üzerinde çeşitli örnekler verilmiş ile tanımlamalar yapılmıştır. Çalışmamızın temel amacı da uygulaması doktrin ve yargı kararlarına bırakılan haklı neden kavramını tanımlamak ve hangi olguların haklı nedenle çıkma ve çıkarma davasına konu olabileceğini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Limited companies are the most common type of company in Turkey in terms of the partnership structure with the Turkish Commercial Code, and the convenience of establishment and termination. One of the most important reasons why limited companies are preferred is that these companies are easy to liquidate or leave the partnership. The manner in which the partnership relationship will terminate in companies is clearly indicated in the Law. In addition to this, it is observed that some top-concepts that can be adapted to various situations in life are also preferred although they are not shown as a direct reason in the Law. One of these reasons is the concept of the“just cause”. Legislator has accepted the procedures for removal in case the shareholders has the just cause to leave the limited company or in case the company has the just cause to dismiss a shareholder. However, the concept of good cause is not defined in the Turkish Commercial Code. It gave various examples and definitions of the doctrine and judicial decisions about what good causes are and their consequences. The main purpose of our study is to define the concept of just cause whose application is left to the doctrine and judicial decisions, and to examine which situations may be the subject of a case of removal with just cause.