Psikologlarda narsisizm düzeyleri ile Tanrıya bağlanma ve gelecek beklentileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between narcissism levels and attachment to God and future expectations in psychologists
- Tez No: 622663
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR OKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Tanrı'ya Bağlanma, Gelecek Beklentileri, Narcissism, Attachment to God, Future Expectations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş: Narsisizm kavramı iki tür içinde incelenmektedir; uyumlu ya da normal narsisizm türü kendisini Liderlik/Otorite türü içerisinde göstermektedir. Bu tür narsisizmin olumlu yönleri, sosyal etki, dışa dönüklük, kendine saygı, süreklilik olarak belirlenirken; kendini engelleme ve benlik olgusunun koşullu hale gelmesi olumsuz özellikler içinde değerlendirilmektedir. Narsisizm kavramının ikinci türü olan olumsuz narsisizm üç kategori içerisinde ele alınmaktadır. Bunlar; kariyerist karakter, büyüklenmeci hezeyanlar ve bencilliktir. Din psikolojisi konusunda 1950'lerden günümüze kadar belli aralıklar da insanların Tanrı tanımlamalarıyla alakalı olarak ülkemizde ve Batı ülkelerinde deneysel çalışmalar yürütülmüştür. Tanrı ile insan arasında olan ilişkinin bir bakıma anne babayla olan ilişkinin bir benzeri olduğunu varsayarsak, çocukların inançlı anne babalarına güvenli bir şekilde bağlanmış olmaları (ikame) ya da az inançlı/inançsız anne babalarına güvensiz bir şekilde bağlanmış olmaları (telafi) etkili olabilir. Literatürde, gelecek zaman yönelimi ve gelecek zaman perspektifi terimleri karışık olarak kullanılmakla birlikte, bazı psikologlar bunların ayırt edilmesi gerektiğini savunur. Amaç: Yapılan bu araştırmanın amacı psikologlarda narsisizm düzeyleri ile tanrıya bağlanma ve gelecek beklentileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma,“ilişkisel tarama modeli”ne uygun olarak hazırlanmıştır. İki veya daha çok değişken arasında birlikte değişim varlığını ve/veya derecesini belirlemeyi amaçlar. Ayrıca araştırma desenlerinin tümü“ilişkisel tarama modelleri”olarak tanımlanır. Araştırmanın evreni İstanbul'da yaşayan psikologlardan meydana gelmektedir. Araştırmanın örneklemi ise İstanbul'da yaşayan 200 psikologdan meydana gelecektir. Katılımcılardan aydınlatılmış onam yazılı şekilde alınacaktır. Basit-tesadüfi örneklem seçimi türü kullanılacaktır. Bulgular: Narsistik Kişilik ile Tanrıya Korkulu Bağlanma alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Narsistik Kişilik arttıkça, Tanrıya Korkulu Bağlanma artmaktadır. Gelecek Beklentisi ve Tanrıya Bağlanma alt boyutları arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla yapılan Pearson Korelasyon analizi sonucunda; Gelecek Beklentisi puanı ile Güvenli Bağlanma puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Narsistik Kişilik ve Gelecek Beklentisi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Narsistik Kişilik artıkça, gelecek beklentisi azalmaktadır. Baba eğitim düzeyine değişkenine göre güvenli bağlanma alt boyutu arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır. Babası ortaokul mezunu olan kişilerde güvenli bağlanma en yüksektir. Baba eğitim düzeyine değişkenine göre hak iddia etme alt boyutu arasında anlamlı farklılık bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The concept of narcissism is examined in two types; the type of compatible or normal narcissism is manifested in the Leadership / Authority type. The positive aspects of such narcissism are determined as social impact, extraversion, self-esteem, and continuity; self-obstruction and conditionality of the self phenomenon are evaluated within the negative characteristics. The second type of narcissism, negative narcissism, is discussed in three categories; these are careerist characters, grandiose delusions and selfishness. From the 1950s to the present, experimental studies have been carried out in our country and in Western countries in relation to the definition of God of people. Assuming the relationship between God and human beings is in a way similar to the relationship with parents, it can be effective if the children are securely connected to their faithful parents (substitution) or have insecure attachment to their little faithful / unfaithful parents. In the literature, future time orientation and future time perspective terms are used mixedly, but some psychologists argue that they should be distinguished. Objective: The aim of this study was to investigate the correlation between the levels of narcissism in psychologists and the attachment to God and future expectations. Materials and Method: This research has been prepared in accordance with the uygun relational screening model Bu. Together, it aims to determine the presence and / or degree of interchange between two or more variables. In addition, all of the research designs are defined as modell relational screening models Ayrıca. The universe of the research consists of psychologists living in Istanbul. The sample of the study will consist of 200 psychologists living in Istanbul. The informed consent will be received from the participants in writing. Simple-random sample selection will be used. Results: It has been found that there is a positive correlation between the sub-dimension of Narcissistic Personality and fearful attachment to God. As the Narcissistic Personality increases, fearful attachment to God increases, too. As a result of the Pearson Correlation analysis conducted in order to measure the relationship between Future Expectation and God Connect sub-dimensions; A positive correlation was found between the Future Expectation score and Secure Attachment score. A significant negative correlation was found between Narcissistic Personality and Future Expectation. As Narcissistic Personality increases, the expectation for future decreases. There is a significant difference between the level of father education and the secure attachment sub-dimension. Secured attachment is the highest for those whose father is a junior high school graduate. There is a significant difference between the father education level and the claim sub-dimension.