Implications of cyber weapons in cyber security: A case study of Stuxnet and Duqu
Siber silahlarin siber güvenlikteki yeri: Stuxnet ve Duqu üstüne vaka incelemesi
  1. Tez No: 622662
  2. Yazar: CEM DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siber silahlar, Siber Savaş, Stuxnet, Duqu, Cyber weapons, Cyber warfare, Stuxnet, Duqu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma devlet temelli siber silahlar olan Stuxnet ve Duqu'nun etkilerini ve yeteneklerini literatürün belirlediği siber silah tanımlarıyla karşılaştırarak siber güvenlik ve bilgisayar ağı operasyonlarına olan etkilerini incelemeyi ve tartışmayı amaçlamaktadır. İlk siber savaş olarak nitelendirilen, Estonya devletine karşı 2007 yılında gerçekleştirilen dağıtık hizmet engeli saldırıları da siber silah olarak sınıflandırıp sınıflandırılamayacağını anlamak amacıyla incelenmiştir. Çalışma Stuxnet'in siber silah tanımlarına uyduğunu saptarken, iki devlet temelli zararlı yazılım arasındaki operasyonel farklılıklar nedeniyle Duqu yalnızca bir casusluk aracı olarak nitelendirilmiştir. Estonya'ya karşı yapılan hizmet engelleme saldırılarının ise literatürde ortaya konan siber silah ya da siber savaş kavramlarına uymadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This work aims to examine and discuss the implications of state-borne cyber weaponry to cybersecurity and computer network operations through explaining the effects and capabilities of Stuxnet and Duqu and comparing these abilities to the definitions of cyber weapons established by the literature. Heralded as the first cyber war, case of distributed denial of service attacks of 2007 against the state of Estonia is also examined to understand whether denial of service attacks can be classified as cyber weapons. Stuxnet was found to have fit within the descriptions and definitions of a cyber weapon while the Duqu has been classified as an espionage asset due to operational differences between two state actor borne malware. Denial of service attacks against Estonia did not conform to the cyber weapon or cyber warfare definitions established by the literature.