Türk internet gazetelerinde tık yemi haberlerin sunum biçimleri ve gazetecilik etiği açısından eleştirisi
The presentation forms of clickbait news on Turkish online newspapers and criticism in terms of journalism ethics
- Tez No: 622666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL BANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Tık yemi, internet, internet gazeteciliği, gazetecilik etiği, Clickbait, internet, internet journalism, journalism ethics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
İnternetin son yıllarda gittikçe yaygınlık kazanması sonucu internet gazeteleri de hayatımızda vazgeçilmez bir yere sahip oldu. Bunun yanı sıra internet getirdiği pek çok teknolojik yenilikle beraber internet gazetelerinde pek çok değişikliğe sebep oldu. Bu hızlı değişimler ve internetin sağladığı teknolojik alt yapı okuyucu ve haberciler arasında etkileşimin gittikçe artmasına ve bu etkileşimin anlık olarak takip edilebilmesine imkân sağladı. Bu değişimler kaçınılmaz olarak haber yazımı ve sunumunda da çeşitli değişimlere neden oldu. Tık yemi haberciliği de işte bu ortamda haber sunumu açısından yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Elinizde tuttuğunuz bu çalışma hurriyet.com.tr ve milliyet.com.tr internet sitelerinde 15-21 Temmuz 2019 tarihleri aralığında ve haber7.com.tr ve ensonhaber.com.tr internet sitelerinde 21-27 Ağustos 2019 tarihleri arasında taranan haberlerin tık yemi haber olup olmadıklarına göre kategorilendirilmesinin ardından haber türü, haber başlık biçimi ve görsel kullanım biçimine göre alt kategorilerde incelemiştir. Bu incelemelerle tık yemi haberlerin gerek haber türü gerek başlık türü gerekse haberin sunumunda kullanılan görsel türü açısından nasıl sunulduğu tespit edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar da sonuç ve tartışma bölümünde basın etiği açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the internet became more and more widespread in recent years, internet newspapers became an indispensable part of our lives. In addition to this, the internet has brought about many changes in internet newspapers with many technological innovations. These rapid changes and the technological infrastructure provided by the internet enabled the interaction between readers and reporters to increase and to follow this interaction instantly. These changes inevitably led to changes in news writing and presentation. In this context, clickbait journalism is a new concept in terms of news presentation. This study, which you hold in your hand, has categorized the articles scanned on hurriyet.com.tr and milliyet.com.tr web sites between 15-21 July 2019 and haber7.com.tr and ensonhaber.com.tr web sites between 21-27 August 2019 according to whether they are clickbait news or not. And the these news divided sub-categories according to news type, headline format and visual usage format. With these examinations, it was determined how the clickbait news was presented in terms of the news type, the title type and the visual type used in the presentation of the news. The results were discussed in terms of journalism ethics in the conclusions and discussion section.