Toxic workplaces, toxic leaders and effect on organizational commitment and employee performance
Toksik işyerleri, toksik liderlerin örgütsel bağlılık ve çalışan performansı üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 622667
  2. Yazar: FADİME MELİS MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ UZUNÇARŞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: toksik liderlik, örgütsel bağlılık, performans, toxic leadership, organizational commitment, performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın temel amacı liderliğin karanlık yüzüne sahip olan toksik liderlerin örgütsel bağlılık ve çalışan performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu araştırma anket toplama yöntemi ile İstanbul ilinde bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe çalışan rastgele 421 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın verileri 7'li likert ölçeği ile kişisel bilgi formuna ek olarak“Toksik Liderlik Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“Çalışan Performansı Ölçeği”nden oluşmuştur. Anketler dijital yolla dağıtılmış olup, veriler elektronik kopya olarak elde edilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik hipotezler oluşturulmuş, demografik özellikleri incelenmiş, ve anket sonuçlarına göre elde edilen verilere SPSS istatistik programı yardımı ile faktör analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, toksik liderliğin alt boyutlarından olan değerbilmezlik/çıkarcılık/bencillik boyutunun örgütsel bağlılığın alt boyutları duygusal ve normatif bağlılık üzerinde; negatif mod boyutunun da örgütsel bağlılığın alt boyutlarından devam bağlılığı üzerinde direkt ve negatif bir etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca, ilginç bir şekilde toksik liderliğin iki boyutunun da çalışan performansı ile herhangi bir ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the effects of toxic leaders with dark side of leadership on organizational commitment and employee performance. This research was applied to 421 randomly selected information and communication technologies sector workers in İstanbul province. The questionnaires were distributed digitally and the data were obtained as electronic copies. The data of the study consisted of personal information form, ''Toxic Leadership Scale'', ''Organizational Commitment Scale'' and ''Employee Performance Scale'' with 7-point Likert scale. The hypotheses were created for the purpose of the study, the demographic characteristics of the data were analyzed and factor analysis, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis were performed with the help of SPSS statistical program. According to the results of the analysis, it was found that one sub-dimensions of toxic leadership which is ungratefulness/ sordidness/ selfishness, directly and negatively affect the affective and normative commitment dimension of organizational commitment; while another sub-dimension of toxic leadership which is negative mood, directly and negatively affect the continuative commitment. In addition, interestingly, it was found that the two dimensions of toxic leadership do not have any relation to employee performance.